jerey:

wierzcholkami osmioscianu foremnego są srodki scian szescianu o krawedzi dlugosci 2. oblicz:
objetosc osmioscianu
pole powierzchni osmioscianu
stosunek objetosci szescianu do objetosci osmioscianu
| | √2 | |
znalazłem wzor na objetosc szecianu v= |
| a3 |
| | 3 | |
| | 4 | |
zatem a=2? →v=4 √3  w odpowiedziach v= |
| |
| | 3 | |
18 sty 12:58
jerey: objetosc osmioscianu* przepraszam
18 sty 12:59
jerey: pomoze ktos?
18 sty 13:14
jerey: ahh, juz wiem zle zrozumiałem zadanie
18 sty 13:16
Bizon:
bez zrobienia porządnego rysunku nie "ogarniesz" tego zadania.
18 sty 13:17
jerey: czyli to będzie ośmiościan wpisany w szescian?
18 sty 13:21
Bizon:
... dokładnie
18 sty 13:27
jerey:

zatem krawedz osmioscianu to
√2
d=a
√2
a=2 ===> d=2
√2
1/2d ===>
√2
h
2=
√22+
√22
h
2=4
h=2
i nie wychodzi, nie wiem co robie zle..
18 sty 13:43
Bizon:
wierzchołkami ośmiościanu są środki ścian sześcianu a nie środki krawędzi ...
18 sty 14:50
18 sty 14:53
dero2005:
18 sty 15:25