Całka nieoznaczona
Belfegor: f−całka
Jest sobie takie rozwiązanie całki:
f((x+1)/√4−x2))dx = −1/2 f((−2x+1)/√4−x2))dx= −1/2 * 2 √4−x2 + f(dx/√4−x2)=...
Dalej też jest dobrze. Moje pytanie jest następujące: skąd wziął się ten zapis: 2 √4−x2
Jaki wzór, bądź własność pozwala na coś takiego?
18 sty 12:48
wredulus_pospolitus:
pierwszy znak równości ... tu już nie zachodzi równość
| | 1 | | −2x−2 | |
− |
| * ∫ |
| dx = |
| | 2 | | √4−x2 | |
| | 1 | | −2x | | −2 | |
= − |
| * (∫ |
| dx + ∫ |
| ) dx = |
| | 2 | | √4−x2 | | √4−x2 | |
// w pierwszej całce podstawienie t=4−x
2 ; dt = ..... //
i już masz odpowiedź na to skąd to jest
18 sty 13:43
Belfegor: O rzeczywiście

Dziękuję bardzo
18 sty 14:29