Granica funkcji z wzorem na liczbę e
Ann-a: | | 4x2+1 | |
Witam, proszę o pomoc z rozwiązaniem granicy. limx →∞ ( |
| )2x2+7x |
| | 4x2+5 | |
Doprowadziłam to do takiej postaci,ale nie wiem czy dobrze kombinuję. Wynik ma wyjśc e
−2.
| | 4x2+1+4−4 | |
limx →∞ ( |
| )2x2+7x=limx →∞ |
| | 4x2+5 | |
| | 4x2+5 | | 4 | | 4 | |
( |
| − |
| )2x2+7x=limx →∞(1− |
| )2x2+7x |
| | 4x2+5 | | 4x2+5 | | 4x2+5 | |
18 sty 12:33
kubaz7: Dobrze kombinujesz, zaraz to dokończę
18 sty 12:39
asdf: ok, teraz doprowadzic trzeba do tej postaci:
więc:
(będę pisac bez limesow, niepoprawnie, to tylko "szkic"):
(1 + U{−4}{4x
2+5)
2x2+7x = [ (1 + U{−4}{4x
2+5)
4x2+5 ]
(2x2+7x)/(4x2+5)
w nawiasach [ ] masz granice e
−4
w limesie:
w sumie:
(e
−4)
1/2 = e
−4*1/2 = e
−2
18 sty 12:39
kubaz7: limx→∞ ((1+−44x2+5)4x2+7x)span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">2x2+7x4x2+5
i teraz wychodzi Ci espan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">2x2+7x4x2+5
i to co masz w potędze musisz tego policzyć oddzielnie granicę, o tak:
limx→∞2x2+7x4x2+5 = 1/2
18 sty 12:55
kubaz7: coś mi się zepsuło... a tyle się napisałem
18 sty 12:56
Ann-a: Dzięki za odpowiedź

do tego wymnożenia potęgi też doszłam. Skąd e
−4 rozumiem, ale nie
łapie dlaczego wyszło dalej w potędze 1/2? Bo jak podstawiam za x
∞ to dostaję
∞/
∞. Jak się
rozpisuje ten ułamek w potędze?
18 sty 13:09
kubaz7: Nie podstawiasz ∞ tylko najpierw wyłączasz największą potęgę przed nawias, skracasz ją i
dopiero wtey możesz wstawić ∞
18 sty 13:24
Ann-a: A,racja. Dzięki wielkie
18 sty 14:05