Wielomiany
Piotruś: Wielomian W(x)=(9x2+12x+4) * R(x) jest stopnia czwartego. Podaj przykład wielomianu R(x)
takiego, aby wielomian W(x) był podzielny przez wielomian P(x)=3x3+5x2+2x.
Próbowałem przedstawić P(x) w postaci iloczynowej (chociaż nie wiem czy to coś da), ale
wychodzą jakieś pierwiastki.
18 sty 12:25
Piotruś: Proszę o pomoc
18 sty 12:35
Lorak: W treści coś nie gra.
Może miało być W(x)=(9x 3+12x+4)*R(x) ?
18 sty 12:59
Bizon:
R(x)=x2+x
18 sty 14:46
Bizon:
np −
18 sty 14:46
Bizon:
| | 2 | |
W(x)=9(x+ |
| )2*R(x) gdzie R(x)=ax2+bx+c |
| | 3 | |
| | 5 | | 2 | | 2 | |
P(x)=3x(x2+ |
| x+ |
| )=3x(x+1)(x+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
... i z tej postaci można już wnioskować o możliwych postaciach R(x)
18 sty 21:34
Lorak: Czyli przyjąłeś, że autor popełnił błąd pisząc dwa razy R(x)

Gdyby jednak chodziło o ten sam wielomian, to musiałoby być 9x
3, zamiast 9x
2.
Innej opcji nie widzę.
18 sty 23:52
Lorak: Hmm... chyba dopiero teraz zrozumiałem prawidłowo treść.
Mój post wyżej − bez komentarza
18 sty 23:58
Bizon:
... nie rozumiem gdzie jest dwa razy napisane R(x) ?
19 sty 00:14
Lorak: Już nieważne.
Nie wiem dlaczego, ale wkręciłem sobie, że W(x)=P(x)*R(x) i dlatego myślałem, że powinno
być 9x3.
19 sty 00:22
Bizon: −
19 sty 00:38
Piotruś: Dzięki
19 sty 18:39