matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
asdf:
Witam, zadanie: rozwiąż
sprytnie
:
1
8x
3
(1 +
)
3
− 1
2x
lim
x→0
1
1
6x
2
(1+
)
2
− 5x(1 +
) + 1
2x
2x
18 sty 12:25
wredulus_pospolitus:
1
x*(1+
) = t
2x
8t
3
−1
6t
2
−5t+1
istotna jest tylko określenie do czego 'dąży' t
1
1
lim
x−>0
x*(1+
) =
2x
2
1
czyli t−>
2
18 sty 13:48
wredulus_pospolitus:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+%288x%5E3%281%2B1%2F%282x%29%29%5E3-1%29%2F%286x%5E2%281%2B1%2F%282x%29%29%5E2-5x%281%2B1%2F%282x%29%29%2B1%29+for+x-%3E0
a po podstawieniu masz:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+%288t%5E3-1%29%2F%286t%5E2-5t%2B1%29+for+t-%3E1%2F2
oczywiście po podstawieniu o wiele łatwiej policzyć (albo dzielisz wielomiany przez (t−
1
/
2
) albo de'Hospitalem
18 sty 13:53
asdf:
dokkładnie o to mi chodziło
18 sty 14:16
wredulus_pospolitus:
cieszy mnie to bardzo
18 sty 14:17