matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
zadanie:
8x
3
−1
lim =
6x
2
−5x+1
x→1/2 wyrazenie 8x
3
−1=(2x)
3
−1
3
=(2x−1)(4x
2
+2x+1)
1
1
wyrazenie 6x
2
−5x+1=6(x−
)(x−
)
3
2
(2x−1)(4x
2
+2x+1)
4x
2
+2x+1
czyli:
=
1
1
6(x−
)(x−
)
3
2
1
6(x−
)
3
1
no to przy x→
wychodzi mi 3 a powinno 6
2
co jest zle?
18 sty 12:15
asdf:
o dwojce u gory zapomniales, zobacz:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+%28+++2%28x-1%2F2%29%284x%5E2%2B2x+%2B+1%29%2F%28+%286%28x-1%2F3%29%28x-1%2F2%29+%29+%29+x-%3E1%2F2
18 sty 12:22
J:
f
'
(x)= 24x
2
g
'
(x) = 12x − 5
24x
2
6
lim
x→1/2
=
=
= 6
12x−5
1
18 sty 12:25
Kejt:
ostatni fragment:
(2x−1)(4x
2
+2x+1)
=
1
1
3*2(x−
)(x−
)
3
2
(2x−1)(4x
2
+2x+1)
=
1
3(x−
)(2x−1)
3
4x
2
+2x+1
1
3
(x−
)
3
18 sty 12:26
zadanie:
dziekuje
18 sty 12:29