Czy punkt nalezy do wielomianu?
Msi: Zadanie 1.
Czy punkt (1,3) należy do wielomianu R(x)= − 2
3 + x
2 + x − 3 ?
Zadanie 2.
Rozwiąż równanie:
12x
3 − 4x
2 = 2x
2
Albo jakby ktoś wiedział gdzie znajdę wytłumaczenie rozwiązań do takich zadań to by mi pomogło
18 sty 04:34
Aallotar: Wielomian to funkcja, tzn. pewna specjalna relacja, w tym przypadku podzbiór R², czyli
polecenie ma sens

[początkowo myślałam, że trzeba dopisać coś o wykresie…]
Co do drugiego: x = 0 jest rozwiązaniem, załóż, że x ≠ 0 i podziel przez x² stronami.
18 sty 05:01
Aga1.: Czy
R(x)=−2x3+x2+x−3 ?
Wtedy liczysz
R(1)=−213+12+1−3=
Jeśli wyjdzie 3, to dany punkt należy do wykresu tej funkcji.
2)Zrobiłabym tak
12x3−4x2=2x2
12x3−6x2=0//:6
2x3−x2=0
x2(2x−1)=0
x2=0 lub 2x−1=0
dokończ
18 sty 09:52
5-latek: Wytlumaczenie jak rozwiazac te zadania znajdziesz w swojej ksiazce do matematyki .
Tylko nalezy zdobyc sie na ten niewielki wysilek i zajrzec.
18 sty 10:12
Msi: Nie posiadam podrecznikow juz, musze tylko douzupelnic roznice programowe,
dziekuje slicznie za odpowiedzi.
18 sty 14:41