kąt pomiędzy prostymi przecinającymi się
makaron: Nie wiem co zrobić w przypadku gdy prostymi są: x=0, y=0 −między nimi jest kąt 90 stopni.
Jednak korzystając ze wzoru z:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1228.html , wychodzi mi 1 czyli kąt 45 stopni. Co robię nie tak?
Dodam, że w bani mam kisiel jako , że tangens 90 stopni nie istnieje
Przyjmuję wartości "a" w taki sposób:
a
1=1 , bo x=0 ⇒ 0=1*x+0
a
2=0, bo y=0 ⇒ y=0x+0
18 sty 03:49
Aallotar: Założenia tego wzoru są takie, że proste nie są prostopadłe!
18 sty 05:01
daras: a makoron o 3 rano niestrawny:(
18 sty 15:22
makaron: Ups

tak to jest jak się czyta tylko wzory.
Dzieki!
18 sty 17:38
daras: dobrze,ze to umiesz i nie wychodzisz z wprawy
18 sty 20:34