Inny wzór na liczbę e
serrr: Witam, mojemu profesorowi uwidziało się po ostatnim kolokwium, że nie można korzystać ze wzoru
na liczbę e w takiej postaci: (1+an)n=en, ale w postaci (1+an)1an. Mógłby mi
kroś wytłumaczyć jak przekształcić zgodnie z nim wyrażenie (n+2n−2)n ?
18 sty 01:59
ICSP: | | n+2 | | 4 | |
lim ( |
| )n = lim (U{1 + |
| )n = |
| | n−2 | | n−2 | |
| | 4 | |
= lim (1 + |
| )[4/(n−2)] * [(n−2)/4] * n → elim [4n/(n−2)] → e4 |
| | n−2 | |
18 sty 02:08
Mila:
Mylisz dwie rzeczy:
1)(1+a
n)
1an→e dla a
n→0
| | a | |
2) (1+ |
| )n→ea ,dla n→∞ i a − stała, różna od zera |
| | n | |
18 sty 15:52
serrr: aha! czyli wzór który podałem jest nieprawdziwy dla n−ów dążących do zera?
19 sty 18:00