Geometria analityczna:)
Blue: Wyznacz współrzędne punktów A i B leżących na prostej y=3/4x+2, jeśli odcinek AB ma długość 10,
a jego środkiem jest punkt S=(12,11).
Ja to robię tak:
| x1+x2 | |
| = 12 −−−−> x2=24−x1 |
| 2 | |
P{(x−3/4x−2)
2 + (24−x+3/4x−20)
2}
Wychodzi mi P{1/8x
2−3x+20}
Układam równanie 1/8x
2−3x+20 = 100 (bo pierwiastek ze 100 wynosi 10
liczę delte (49)
i obliczam pierwiastek i wychodzą mi takie współrzędne punktów:
A= (−16, −10)
B= (40, 32).
W odp. mam inaczej. Co robię źle

?
18 sty 00:09
Blue: tam , gdzie jest P ma być pierwiastek
18 sty 00:10
Janek191:
A = ( x; y) = ( x;
34 x + 2 )
S = ( 12; 11)
I AS I = 5 ⇒ I AS I
2 = 25 ⇒ ( 12 − x)
2 + ( 11 −
34 x − 2)
2 = 25 ⇒
| | 27 | | 9 | |
⇒ 144 − 24 x + x2 + 81 − |
| x+ |
| x2 = 25 ⇒ |
| | 2 | | 16 | |
| | 9 | |
⇒ x2 + |
| x2 − 37,5 x + 200 = 0 / * 16 ⇒ 25 x2 − 600 x + 3 200 = 0 ⇒ |
| | 16 | |
⇒ x
2 − 24 x + 128 = 0
Δ = 576 − 4*1*128 = 576 − 512 = 64
√Δ = 8
| | 24 − 8 | | 24 + 8 | |
x = |
| = 8 lub x = |
| = 16 |
| | 2 | | 2 | |
więc
| | 3 | | 3 | |
y = |
| *8 + 2 = 8 lub y = |
| *16 + 2 = 14 |
| | 4 | | 4 | |
Odp. A = ( 8; 8 ) B = ( 16; 14 )
===========================
18 sty 00:40
Blue: ale w tym temacie, w którym to mam nie ma jeszcze równania okręgu, więc pewnie da się to
wyliczyć w inny sposób
18 sty 00:52
Janek191:
Tu jest stosowanie wzoru na długość odcinka :
I AS I = √ ( 12 − x)2 + ( 11 − 34x − 2)2 ; podnosimy obustronnie do kwadratu
I AS I2 = ( 12 − x)2 + ( 9 − 34 x)2
18 sty 00:59