matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całke
Kamil:
Mógl by mi ktoś sprawdzic czy dobrze ?
lnx+4
∫
dx
x*(ln
2
x+2lnx+4))
−>(ln do kwadratu) | t = lnx | dt = 1/x dx =
t+4
∫
dt
(t
2
+2t+4)
| u = (t+4) v' =(t
2
+2t+4} | u' =1 v = 2t+2 = (t+4)(2t+2) − ∫ 2t+2 = (t+4)(2t+2) − (2∫tdt + 2∫dt) = (t+4)(2t+2) − (2*
1
2
*t
2
+ 2*1) +c = (t+4)(2t+2) − (t
2
+2) +c = 2t
2
+2t+8t+8−t
2
−2 +c = t
2
+ 10t + 6 +c −>(t do kwadratu) = ln
2
x + 10lnx + 6 +c −>(ln do kwadratu)
17 sty 23:46
Maslanek:
t+4
1
2t+2
3
∫
dt =
∫
dt + ∫
dt
t
2
+2t+4
2
t
2
+2t+4
t
2
+2t+4
1
Po lewej
ln|t
2
+2t+4|, po prawej 3arctg czegoś
2
17 sty 23:59
Maslanek:
2ln x
10
to Twoje, to
+
po zróżniczkowaniu. Zdecydowanie nie to samo
x
x
18 sty 00:00
Kamil:
faktycznie v' =
1
(t2+2t+4
zaraz policze i dam do sprawdzenia
18 sty 00:04