funkcja
Olaa: dana jest prosta y=−3x+5. Narysuj wykres tej prostej, zaznacz na wykresie miejsce przecięcia
prostej z osiami układu współrzędnych.
proszę o pomoc, bo ja tego nie rozumiem.
17 sty 23:15
5-latek: Jak takiej prostej rzeczy nie rozumiesz to co bedzie potem ?
Nie chce nawet myslec
Jest tp funkcja liniowa . Zeby narysowac wykres ttakiej funkcji wystarczy wyznaczyc 2 punkty i
przez te punkty poprowadzic prosta
zazwyczaj robi sie tak podstawiasz za x=0 i liczysz ze wzoru funkcji y czyli y=−3*0+5=
policz i zaznaczasz ten punkt w ukladzie wspolrzednych teraz za y=0i liczysz x czyli
0=−3x+5 i wylicz z tego x i zaznacz ten punkt teraz przez te punkty poprowadz prosta
17 sty 23:24
bezendu:

Narysuj prosta −3x i przesuń o wektor v
→[0,−5]
Ta niebieska to to co Cię interesuję
17 sty 23:46
5-latek: Jesli juz to o wektor [0,5] i przedobrzyles
17 sty 23:56