Całki.
Beta: | | cos3x | |
Obliczyć całkę ∫ |
| dx. Proszę tylko o podpowiedz, jaką metodą to obliczyć. |
| | 2−sinx | |
17 sty 20:19
MQ: podstaw sinx=t
17 sty 20:20
Beta: Próbowałam tak, ale jakoś mi to nie pasuje...
t=sinx
dt=cosxdx
Więc jak wygląda ta całka? Co z tą potęgą 3?
17 sty 20:24
Rafał28:
cos3x = cos x * cos2x = cos x * (1 − sin2 x)
17 sty 20:26
asdf:
t = sinx
dt = cosxdx
17 sty 20:26
Mila:
cos3x=cos2x*cosx=(1−sin2x)*cosx
17 sty 20:27
asdf: a dalej to juz mozesz rozbic, np. tak:
1 − t
2 = 4 − t
2 −3 = (2−t)(2+t) − 3
| | (2−t)(2+t) | | 3 | |
= ∫ |
| dt − ∫ |
| dt |
| | 2+t | | 2−t | |
17 sty 20:29
Beta: Ooo, super! Dziękuję za pomoc!
17 sty 20:30