FIZyKA
Alois~: Mam pare zadanek z fizyki do zrobienia
1. energia drgajacej na sprezynie masy wynosi 2J. amplituda drgań wynosi 5cm, max V 1m/s.
oblicz wartosc masy,stala sprezystosci i czestotliwosc drgan
moja próba rozwiązania :
E=2J
Vmax=1m/s
A=0,05m
Vmax=A w
w=100/5 = 20
Ec=1/2 k A
2
k=1600
T=π/10
f=1/T ⇒ f≈3,2
m=
√2
czy się zgadza?
2. koło zamachowe o masie 40 kg i r=50cm wykonuje 300 obrotow/minute nastepnie zaczyna hamowac
i zatrzymuje sie po 10s. Oblicz prace siły hamujacej i ilosc obrotow do chwili zatrzymania.
3. jakie sa 2 najmniejsze czestosci fal stojacych w strunie o długosci 80 cm i masie 5 g jesli
naprezenie struny wynosi 50N
17 sty 20:03
MQ: Ad. 1. Nie, bo np.:
| | 1 | | 2E | | 2*2J | |
E= |
| mvmax2 ⇒ m= |
| = |
| =4kg |
| | 2 | | vmax2 | | (1m/s)2 | |
17 sty 20:13
Alois~: dziękuje za poprawienie

zaraz postaram się spróbować reszte cokolwiek zrobic.
17 sty 20:15
MQ: I skończ z manierą opuszczania jednostek, bo to jeden z powodów, że nie kontrolujesz tego, co
liczysz.
17 sty 20:19
Alois~: postaram się
czyli do 1 jeszcze to zgadza się w, T i f
| | m | |
i doliczyłam k ze wzoru : T=2π√ |
| wyszło mi k = 40 i opusciłam jak na zajeciach od |
| | k | |
poczatku i teraz nie wiem nawet takiej rzeczy
17 sty 20:27
MQ: k w pierwszym poście masz policzone dobrze, tyle że nie masz podanych jednostek, więc
nie do końca.
17 sty 20:33
Alois~: | N | |
|  juz widze teraz ale strzeliłam błąd... z tym √m |
| m | |
17 sty 20:48
Alois~: z tym o fali jakos nie mogę sobie poradzić, mam wzory jakieś ale nie idzie
l=80cm
m=5g
naprężenie struny ? I? = 50N
y=y1 + y2 = 2A sin kx cos wt
y=A'cos w t
A'=2Asin kx
17 sty 21:20
Alois~: F=50N
| | F | |
dobra policze z V=√ |
|  i zobacze co mi wyjdzie |
| | m/l | |
17 sty 21:40
daras: masz źle rozwiązane, bo..brakuje jednostek

to nie matematyka
17 sty 21:51
17 sty 21:52
daras: i częstotliwość kompletnie źle
17 sty 21:54
Alois~: V≈89,4 m/s
podstawiłam sobie
f
1 ≈ 55,9 1/s a druga najmniejsza tak samo tylko 2 wstawie
ale czy to jest już okej?
17 sty 21:56
daras: zad.2
droga = kąt obrotu, czyli wzór na droge w ruchu j.zm.opóźnionym, ω
k = 0
17 sty 21:57
Alois~: daras 
dzięki za poprawki
ale czestotliwosc nie jest przypadkiem dobrze?
T=π/10 s
więc f ≈3,2Hz
17 sty 22:00
daras: zad.3
| | λ | |
T = 2L√ |
| , gdzie λ −gęstosć liniowa struny |
| | F | |
17 sty 22:01
daras: a ile π wynosi

bo mi sie wydaje,że Pitagoras dowodził,że ok. 3 a nie 30
17 sty 22:02
17 sty 22:02
Alois~: dziękuje bardzo

ale z tym f to nadal nie widze błędu , gdzie dałam 30 ?
17 sty 22:05