:)
Kasia: Zad.
Wyznaczyć asymptotę ukośną w +nieskończoności dla funkcji: f(x)=x3+2/x2+x+1
17 sty 19:48
wredulus_pospolitus:
potrafisz liczyć granice
17 sty 19:49
Łukasz: Df x∊ do R
warunek konieczny na istnienie asymptoty ukośnej to
lim x−> +niesk f(x)
lim x−> − niesk f(x)
jak wyjda Ci nieskończoności w obu przypadkach funkcja MOŻE mieć asymptotę ukośną, jeśli
wyjdzie ci w jednym liczba w drugim nieskończoność to może istnieć ukośna i istnieje asymptota
pozioma jesli np. w + niesk wyjdzie 0 to jest pozioma prawostronna ale może istynieć ukośna
lewostronna. Jeśli wyjdą w obydwu przypadkach liczby masz asymptote poziomą obustronną.
i teraz jeśli wyszły te nieskończonoścu to szukasz ukośnej y=ax+b
a=lim x−−>+niesk f(x)/x
b=lim x=> + niesk f(x) − ax
i dla − niesk to samo:
a=lim x−> −niesk f(x)/x
b=lim x−> −niesk f(x) − ax
17 sty 19:54
wredulus_pospolitus:
taka mała uwaga do Łukasza −−− asymptota pozioma to szczególny przypadek asymptoty ukośnej ...
innymi słowy − asymptota pozioma jest to jeden z rodzai asymptot ukośnych
17 sty 19:57
Kasia: Dzięki
17 sty 19:58
Łukasz: no wiem wiem, ale taki jest schemat zadania... chyba...

musi to wszystko po kolei sprawdzić
i zinterpretować w odpowiedni sposób
17 sty 19:58
Łukasz: aaa niedoczytałem ! jak masz w + nieskończoności to nie musisz liczyc tych −nieskończoności
wsyztskich!
17 sty 19:59
Kasia: spoko
17 sty 20:04