Pomóżcie, bo nie ogarniam tego.Please :)
Kasia: Wyznaczyć najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale <−4,2> funkcji:
f(x)=3x4−8x3−78x2−120x+4
17 sty 19:44
wredulus_pospolitus:
liczysz f(−4) i f(2)
liczysz f'(x) i wyznaczasz punkty podejrzane o bycie ekstremami lokalnymi
sprawdzasz które z tych punktów należą do badanego przedziału
obliczasz wartość funkcji w tychże punktach
wybierasz największe i najmniejsze wartości, które wyznaczyłaś
kooooniec
17 sty 19:46
Kasia: Dobra ja wiem, że tak trzeba zrobić ale jak liczę pochodną i potem przyrównuję ją do zera to
nie
wychodzi
17 sty 19:53
wredulus_pospolitus:
ale co 'nie wychodzi'
17 sty 19:54
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak liczysz
17 sty 19:55
Kasia: No nie wychodzi mi i już. Tam jest potem 12x3−24x2−156x−120=0 i nie mogę rozwiązać tego
równania po prostu. Jakbyś był tak miły to rozwiąż mi tylko to równanie i ja już potem wiem
jak robić
17 sty 19:56
wredulus_pospolitus:
na pierwszy rzut oka widzę, że x=−1 jest pierwiastkiem tego wielomianu ... podziel ten
wielomian przez (x+1) ... a dalej Δ liczysz i po robocie
17 sty 19:58
Kasia: Tak piszesz i tłumaczysz a za ten czas juz byś mi napisał rozwiązanie co i jak po kolei
17 sty 20:05
asdf: tak siedzisz i piszesz a za ten czas juz bys miala jakies wlasne obliczenia do sprawdzenia
17 sty 20:06
Kasia: próbuję ale są takie momenty w życiu, że nie wszystko człowiekowi wychodzi więc bądźcie tacy
dobroduszni i pomóżcie biednej
17 sty 20:10
17 sty 20:12
Mila:
f'(x)=12x3−24x2−156x−120
12x3−24x2−156x−120=0 /:12
x3−2x2−13x−10=0
w(1)=1−2−13−10≠0
w(−1)=−1−2+13−10=0
schemat Hornera
1 −2 −13 −10 x=−1
1 −3 −10 0
x3−2x2−13x−10=0⇔(x+1) (x2−3x−10)=0
Teraz delta i dalej potrafisz?
17 sty 20:16
asdf: mozna przeciez od razu policzyc ekstrema, przeciez to, ze f'(x
0) = 0 nie oznacza, ze jest tam
zmiana monotoniczności

Trzeba jeszcze drugą pochodną w tym punkcie policzyc
17 sty 20:20
Kasia: Dzięki wielkie
18 sty 12:29