oblicz granicę
Łukasz: oblicz granicę
lim x−> pi/2 tgx(2x−pi)
17 sty 19:31
wredulus_pospolitus:
to jest (tgx)
2x−π
czy też tg (x
2x−π)
17 sty 19:38
Łukasz: pierwsze
17 sty 19:39
Łukasz: aaa i jeszcze lim pi./2 dąży do pi/2 lewostronnie ale myśle ze to nie bedzie miało wpływu na
wynik
17 sty 19:40
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
a
b = e
ln(ab) = e
b*lna = e
lna/1/b
i masz d'Hospitala
17 sty 19:41
wredulus_pospolitus:
będzie miało o tyle wpływ, że lewo i prawostronna granica wyjdzie całkowicie inna
17 sty 19:41
Łukasz: ja wiem ja wiem... ile ci wyszło?
17 sty 19:41
wredulus_pospolitus:
nie wiem ile ... nie robiłem

jak zrobiłeś to pisz jak robiłeś sprawdzę
17 sty 19:41
Łukasz: bo mi 1/ eπ
17 sty 19:42
Łukasz: kurde... potem de l hopital jest dwa razy duzo pisania tutaj z tymi znakami

miałem na
kolosie to, chce tylko sprawdzić czy dobrze to rozwiązałem, mocny przykład nie ukrywam
17 sty 19:43
wredulus_pospolitus:
to wpisz sobie do 'wolfiego' to Ci wypluje wynik
17 sty 19:44
Łukasz: wolti?
17 sty 19:45
Łukasz: tzn wolfi?
17 sty 19:46
wredulus_pospolitus: wolframalpha.com
17 sty 19:46
17 sty 19:47
Łukasz: ok thx
17 sty 19:48