geometria analityczna-zadania otwarte krotkiej odp.
Klaudunia: 3.Wyznacz wspólrzedne srodka i promien okregu o równaniu x
2 + y
2 + 16y = 36.
4. Wyznacz wspólrzedne punktu przeciecia sie prostych o rownaniach l: y=3x−7, k: y= −4x−21
5. Wykaz,ze punkty: A=(−1,−8), (B=2,1), C=(4,7) sa wspolliniowe.
6. Wyznacz odleglosc srodka okregu o rownaniu (x+1)
2 +(y−6)
2 =9 i od prostej l: y=2x−5.
7. Dany jest kwadrat o przeciwleglych wierzcholkach: A=(3,4), C=(−3,−5). Wyznacz pole kola
opisanego w tym kwadracie.
8.Dany jest trojkat równoboczny ABC ,w ktorym odcinek AD jest wysokoscia. Wyznacz dlugosc boku
tego trojkata ,jesli wiadomo ze A=(−3,2), D=(5,−2).
9. Dany jest kwadrat o kolejnych wierzcholkach : A=(−3, 4), B=(4, −2). Wyznacz pole kola
wpisanego w ten kwadrat.
10. Dany jest kwadrat o kolejnych wierzcholkach: A=(−1,−7), B=(1,−10). Wyznacz rownanie
prostej,w której zawarty jest bok AD tego kwadratu.
11.Dany jest odcinek AB o,gdzie A=(4,−6). Punkt S=(0,−3) jest srodkiem tego odcinka. Wyznacz
wspolrzedne punktu B.
12. Wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez srodki okregow o rownaniach (z−4)
2 + (y−3)
2
= 6 i (x−5)
2 + (y+1)
2 = 10.
13. Wyznacz wspolrzedne pkt przeciecia sie okregu o rownaniu (z−2)
2 + (y+4)
2 = 13 z osia OY
ukladu wspolrzednych.
14. Wyznacz wszystkie wartosci parametru m,dla ktorego proste o rownaniach: y=(|2m−7|) x+1,
y=−x−1 sa prostopadle.
15. Wykaz ze nie istnieje parametr m ,dla którego proste o rownaniach: (m
2 + 3m)x−y+1=0 i
4x+y+2=0 sa rownolegle.
Blagam ,ktos by mi to rozwiazal tak abym zrozumiala, razem z rysunkami jesli sa potrzebne?
Musze te zadania w poniedzialek rozwiazac na tablicy i wykazac jak to zrobilam aby miec 2 na
semestr P O M O C Y, nie wiem jak sie za to zabrac
17 sty 19:26
Radek: nie za mało tego ?
17 sty 19:30
wredulus_pospolitus:
Radek ... przynajmniej od 4 ma zadane

pewnie pierwsze 3 robili na lekcjach
17 sty 19:42
wredulus_pospolitus:
Klaudia ... trza było siedzieć na dupie przed książkami i się uczyć a nie wagarowałaś i
chodziłaś po jakiś klubach z psiasiółami ... teraz masz za swoje ... szczęśliwie masz cały
weekend aby się zniwelować zaległości z ostatnich 7 lat "nauki"
17 sty 19:43
Bizon:
...
wredulus ... a ty słyszałeś jak Stwórca wysyłał Anioła na zwiady do studenckiej braci
przed sesją? −
17 sty 20:10
Klaudia: Boże myślałam ze to jest forum gdzie sie wstawia zadania a życzliwi ludzie którzy rozumieją
matematykę w przeciwieństwie do mnie je rozwiązują albo chociaż pomagają . Kolego gdybyś
chciał wiedzieć mam średnia 4.0 i nie wagaruje ale w ostatniej klasie zmienili mi nauczyciela
bo wcześniejszy nie umiał uczyć i takie sa teraz skutki ,ze mamy teraz wymagająca nauczycielkę
i przez tamtego madrale cierpimy

ale co tam ty napewno wiesz lepiej jaka jestem ,nie
komentuje Twojej postawy oceniania kogoś po tym ze nie potrafi zrobić zadań z pewnego działu
matematyki(bo z innych mi szło lepiej) . A wiec wybaczcie bo chyba ja pomylilam strony albo
wy, nie pozdrawiam
17 sty 22:00
Janek191:
Np. z. 3
x2 + y2 + 16 y = 36
( x − 0)2 + ( y + 8)2 − 64 = 36
( x − 0)2 + ( y + 8)2 = 100 = 102
więc
środek okręgu S = ( 0, − 8), promień r = 10
===================================
Należy dane równanie zapisać w postaci ( x − a)2 + ( y − b)2 = r2
S = ( a; b) r − promień
17 sty 22:09
MQ: Tu się pomaga a nie daje gotowce −− zacznij liczyć po kolei i wstawiać problemy, a nie
listę zadań.
17 sty 22:13
Klaudia: Dziękuje chociaż za jedno zadAnko

pozdrawiam
17 sty 22:14
Klaudia: Chyba jest napisane ze nie wiem od czego zacząć ? Jeżeli ktos ma problem to po co w ogóle
komentujecie..
17 sty 22:15
MQ: Mamy problem, bo nie powiedziałaś, które zadanie liczysz i w którym nie wiesz od czego zacząć.
Wystarczyło wrzucić jedno.
17 sty 22:17
Janek191:

z.4
l : y = 3x − 7
k : y = − 4 x − 21
Trzeba rozwiązać układ równań :
y = 3x − 7
y = − 4 x − 21
−−−−−−−−
3x − 7 = − 4 x − 21
3x + 4x = − 21 + 7
7x = − 14 / : 7
x = − 2
=====
y = 3*( −2) − 7 = − 6 − 7 = − 13
========================
Punkt przecięcia się tych prostych, to P = ( − 2; − 13 )
Dodatkowo rysunek : y = 3x − 7 zielona prosta, y = − 4x − 21 czerwona prosta
17 sty 22:20
Klaudia: Aha to pewnie nie było by problemu jakbym każde wrzucala osobno

ehh szkoda ze nie pomyślałam

pewnie lepiej by wam sie zrobiło na duchu.
17 sty 22:21
MQ: Poczekaj cierpliwie −− widzę, że Janek191 ci wszystko wyliczy.
17 sty 22:22
Janek191:
@Klaudia
Kliknij po lewej stronie ma " geometria analityczna" i poczytaj
17 sty 22:23
Klaudia: Wielki człowiek

Dziękuje
17 sty 22:24
Eta:

dla
Janka
17 sty 22:26
bezendu:
Średnia nie świadczy o niczym
17 sty 23:47
5-latek: Nowy nauczyciel i srednia poszla w las
Janek moze i jest wielki bo waży 120 kg

Poza tym to grunt zajrzec do ksiazki . Nie ?
17 sty 23:54
daras: jak ja pryzchodziłem po kimś uczyc , to średnia leciała o 2,0 w dół
ale potem juz była tendencja wzrostowa
22 sty 22:30
Eta:
22 sty 22:32