Całka
Nati: Witam, mam problem z całka:
∫e
3x*3
x dx
Proszę o pomoc
17 sty 18:48
asdf: przez czesci i rekurencyjnie − probowalas?
17 sty 18:48
Nati: Wlasnie tak proboje ale cos srednio mi to wychodzi.
17 sty 18:53
Mila:
| | 3x | |
[u=e3x, du=3e3x, dv=3x dx, v= |
| ] |
| | ln(3) | |
| | 3x*e3x | | 3 | |
∫3x*e3xdx= |
| − |
| ∫3x*e3xdx⇔ |
| | ln(3) | | ln(3) | |
| | 3 | | 3x*e3x | |
∫3x*e3xdx+ |
| ∫3x*e3xdx= |
| ⇔ |
| | ln(3) | | ln(3) | |
| 3+ln(3) | | 3x*e3x | |
| ∫3x*e3xdx= |
| |
| ln(3) | | ln(3) | |
| | 3x*e3x | |
∫3x*e3xdx= |
| +C |
| | 3+ln(3) | |
17 sty 19:02
Nati: BOZE DZIEKUJE CI BARDZO

! URATOWALAS MI ZYCIE

Juz teraz wszystko rozumiem, dziekuje.
17 sty 19:06
asdf: a nie mówiłem
17 sty 19:07
Mila:
17 sty 19:22
Godzio:
| | ax | |
Hmmm, pamiętamy, że ∫axdx = |
| |
| | lna | |
| | (3e3)x | |
∫3x * e3xdx = ∫(3e3)xdx = |
| + C |
| | ln(3e3) | |
17 sty 20:36
MQ:
17 sty 20:47