Analiza
Beta: Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji f(x)=|x|(x−1).
Zaczęłam od rozbicia na dwa przypadki:
a) x≥0 wtedy f(x)=x2−x
b) x<0 wtedy f(x)=−x2+x.
Potem policzyłam pochodne, które są potrzebne do określenia przedziałów monotoniczności:
a) f'(x)=2x−1
b) f'(x)=−2x+1.
Co robić dalej, jak to zaznaczyć na osi, żeby określić przedziały monotoniczności?
17 sty 18:25
asdf: masz podane przeciez : dla x >= 0, y = 2x−1
dla x > 0, y = −2x+1
narysuj te funkcje
17 sty 18:29
asdf: na 1 przykladzie:
D: x >= 0
2x − 1 = 0 −> x = 1/2
dla x nalezacego do (0;1/2) jest malejaca, dla x > 1/2 jest rosnaca
to chodzi o to, ze dziedzina pochodnej funkcji musi nalezec do dziedziny funkcji, tak
najprosciej musisz znalezc wspolny przedzial (czesc wspolna) obu funkcji
17 sty 18:32
Beta: Ok, już to rozrysowuję!
17 sty 18:47
Beta: | | 1 | | 1 | |
Wyszło mi, że f(x) jest rosnąca dla x∊(−∞ ; 0), ( |
| ; 0), a malejąca dla x∊(0 ; |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
17 sty 18:53