Extrema lokalne
Janek: Witam !
Mam takie zadanie: Wyznacz extrema lokalne funkcji 2/x * ln(x/2)
Mógłby mi ktoś pomóc.
17 sty 18:21
Kejt: pochodna policzona?
17 sty 18:24
Janek: no własnie wyszła mi: −2/(x2)* (ln(x/2) +1) i nie jestem pewien czy to dobry wynik
17 sty 18:30
Kejt: wyszło mi tak samo

no to teraz wyznacz przedziały kiedy ta pochodna jest <0, =0 i >0
17 sty 18:37
17 sty 18:37
Kejt: poprawka.. jednak jest drobny błąd.
| | x | |
liczyłeś pochodną też z |
| ? |
| | 2 | |
17 sty 18:39
Janek: no liczyłem i wyszła mi taka pochodna i jedno miejsce zerowe x=e/2. Wiem jak postepować w tym
zdaniu ale nie wiew czy mi wszystko dobrze wyszło.
17 sty 18:44
Kejt: oki, to skończę swoje zadanko i policzę Twoje.. potem porównamy
17 sty 18:54
Janek: będę bardzo wdzięczny
17 sty 18:55
17 sty 18:58
Janek: Wszystko okej tylko to mi nic nie daje bo nie wiem jak niby ta pochodna ma byc policzona zeby
tak wyszło. LICZE: (2/x)' * ln(x/2) + [ln(x/2]' *2/x
17 sty 19:08
Janek: dobra juz wiem gdzie miałem błąd. Teraz tez wyszło mi x=2e
17 sty 19:09
Janek:

Tak powinien wyglądać wykres pochodnej z uwzględniona dziedzina czy prosta powinna być
poprowadzona z góry?
17 sty 19:13
asdf:

Naucz sie korzystac z wolframa

On sie nigdy nie myli, a jak ktos powie, ze "wolfram sie
czasem myli" (patrz: moj dawny prowadzacy) to jest juz przeslanka, zeby udowodnic głupstwo,
jakie powiedziala ta osoba
17 sty 19:13
asdf: tak, ta pochodna jest malejąca
17 sty 19:17
asfas: Oj asdf, asdf jak będziesz tak ślepo wierzył wolframowi to życzę powodzenia ...
18 sty 14:47