Obliczanie macierzy jakobianu - POMOC
Cymek: Witam. Mam problem z zadaniem które, pomoże mi uzyskać zwolnienie z egzaminu. Nie bardzo mam
pojęcia co autor miał na myśli, dlatego proszę o pomoc:
"Proszę użyć metody różnic skończonych w obliczaniu macierzy jakobianu."
17 sty 18:11
Cymek: up
17 sty 18:42
Cymek: up
17 sty 19:49
17 sty 19:52
Cymek: Dziękuję za odpowiedź, znalazłem już wcześniej te informacje które otrzymałem w odp. Niestety
nie umiem ich wykorzystać. Raz jeszcze prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. W ramach
podziękowania oferuję butelkę najlepszego akademickiego trunku
17 sty 20:15
MQ: Chodzi po prostu o to, żebyś macierz Jakobianu (a dokładnie jej elementy) zapisał nie w postaci
różniczkowej, ale w postaci różnicowej. I tyle.
17 sty 20:30
Cymek: | | df1(x1) | |
Czyli o taką zamianę chodziło |
| =f1(x1+h)−f1(x1−h)2h? |
| | dx1 | |
17 sty 21:47
asdf: Nie wiem czy mogłoby Ci to pomóc, ale na zajęciach ostatnio przybliżałem pochodną w różny
sposób (tzn. dla kilku węzłów pośrednich), np. 2,5, 8 itd...podesłać wzorki?
17 sty 21:59
Cymek: Też nie wiem czy to pomoże, ale jeśli możesz to poprosiłbym
17 sty 22:23
Cymek: up
17 sty 23:27
asdf:
| | f(x + dx) − f(x) | |
f'(x) = |
| << normalna wersja pochodnej |
| | dx | |
| | f(x + dx) − f(x−dx) | |
f'(x) = |
| |
| | 2 * dx | |
| | −f(x + 2dx) + 8 f(x + dx) − 8 f(x − dx) + f(x − 2x) | |
f'(x) = |
| |
| | 12 dx | |
18 sty 01:01