nierówność wielominów
beata: Rozwiąż nierówność
17 sty 16:15
Darth Mazut: WSKAZÓWKA: Pomnóż obie strony nierówności przez wyrażenie w mianowniku podniesione do kwadratu
17 sty 16:16
kika: (3x+x2)(3x−x2)((3−x2)2>0 i dalej dasz radę
17 sty 16:21
beata: Robiłam i podstawiałąm niewiadomą pomocniczą t= x2, ale nadal nie mogę z tym sobie poradzić.
17 sty 16:21
Aga1.: Dalsze wskazówki
Mianownik
x4−6x2+9=(x2−3)2=[(x−√3)(x+√3)]2=(x−√3)2(x+√3)2
licznik
9x2−x4=−x2(x2−9)=−x2(x−3)(x+3)
17 sty 16:22
kika: 9−6t+t2 Δ=0 t1=t2=3
17 sty 16:23
Darth Mazut: 9x2 − x4 = (3x+x2)(3x−x2)
x4 − 6x2 + 9 = (x2 − 3)2
17 sty 16:24
Mila:
Z.
x
4−6x
2+9≠0⇔
(x
2−3)
2≠0⇔x≠
√3 i x≠−
√3
Zamiast badać znak ilorazu badam znak iloczynu
(9x
2−x
4)(9−6x
2+x
4)>0⇔
x
2(9−x
2)*(x
2−3)
2>0 i x≠
√3 i x≠−
√3⇔
x
2*(3−x)*(3+x)>0
x=0 pierwiastek podwójny, x=3, x=−3
x∊(−3,3)\{−
√3,0,
√3}
17 sty 16:45