Funkcja
Eaaa: Narysuj wykres funkcji kwadratowej y=−(x−2)2 + 3 (na wykresie zaznacz wierzchołek paraboli i
punkt przecięcia wykresu z osią OY)
17 sty 15:31
wredulus:
I problem polega na ... ?
17 sty 15:33
J: Masz wszystko na tacy. Współrzędne wierzchołka już widać,oblicz f(0),aby znależć punkt
przecięcia z osią OY. No i oczywiście gałezie w dół.
17 sty 15:34
Mila:

(x
w,y
w)=(2,3)
f(0)=−(−2)
2+3=−4+3=−1
(0,−1) punkt przecięcia osi OY
Wykres, np tak:
1)
y=−x2
2) y=x
2→T
[2,3]→
y=−(x−2)2+3
17 sty 15:58