Sprawdź, czy równość U{tg^2 x - sin^2 x}{ 1 - tg^2 xcos^x} = tg^4 x jest tożsamo
Zosia: | | tg2 x − sin2 x | |
Sprawdź, czy równość |
| = tg4 x jest tożsamością |
| | 1 − tg2 xcosx | |
trygonometryczną.
proszę o sprawdzenie
| tg2 x − sin2 x | |
| = tg4 x |
| 1 − tg2 xcosx | |
| | | | sin2 x − sin2 xcos2 x | | |
| | | | cos2 x | |
| |
|
| = |
| | cos2 x | |
| | sin2 x(1 − cos2 x) | | |
| | | | cos2 x | |
| |
| = |
| cos2 x | |
Dzięki za pomoc
17 sty 15:12
J: Jak dla mnie to jest OK
17 sty 15:22
Mila:
W mianowniku miało być:
1−tg2x*cos2x?
wtedy dobrze.
17 sty 18:44
Zosia: tak, w kolejnej linijce mamy już poprawny zapis cos2 x
17 sty 19:25