oblicz granicę
Pietiagoras: | | 1 | | 1 | |
Oblicz granicę ( |
| + |
| )n |
| | 5 | | 5n | |
17 sty 13:43
Pietiagoras: Wyszło mi że granica jest równa 0 czy to dobrze ?
17 sty 13:47
5-latek: | | 1 | | 1 | |
=lim→∞( |
| +0)n=lim→( |
| )n=0 |
| | 5 | | 5 | |
17 sty 13:47
Pietiagoras: Zrobiłem to tak
17 sty 13:48
Pietiagoras: pierwsze dązy do 0 a drugi składnik do e zatem iloczyn dązy do 0
17 sty 13:49
5-latek: Ja to zrobilem z ewzoru na sume granic .
Ktos moze sie jeszce wypowie bo ja uciekam do pracy
17 sty 13:50
wredulus:
Pietagoras ... twoje rozumowanie i wynik −−− prawidlowe
17 sty 14:26
Pietiagoras: Dzięki za potwierdzenie
17 sty 14:27
J: | | 1 | |
Nie możesz wyłączyć ( |
| )n |
| | 5 | |
17 sty 14:28
J: Hm... Nie rozumiem w taki razie tego wyłaczenia.Prosze o wyjaśnienie
17 sty 14:30
Pietiagoras: A dlaczego?
17 sty 14:30
Pietiagoras: Mi się wydaje że spokojnie można wyłaczyć ten ułamek, jak zastosujesz działania na potęgach to
stąd to będzie wynikała
17 sty 14:32
J: Bo dla mnie:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )n(1+ |
| )n =[ ( |
| )*(1+ |
| ) ]n |
| | 5 | | n | | 5 | | n | |
17 sty 14:36
J: O jakim twierdzeniu o potegach Ty mówisz. Pokaż, bo może nie znam.
17 sty 14:37
Pietiagoras: | | 1 | |
no dobrze masz bo jak teraz wymnożysz |
| przez ten nawias to wracamy do wyjściowej granicy |
| | 5 | |
tak
17 sty 14:40
J: Zgadza się. Jest dobrze
17 sty 14:43
wredulus:
Nalezy pamietac tylko o tym ze korzysta sie z tw. Ze granica z iloczynu rowny jest iloczynowi
granic (zbieznych)
17 sty 15:29
wredulus:
Oczywiscie mozna tez bylo wyliczyc ta grance z tw. O 3 ciagach
17 sty 15:30