Termodynamika
to,195: Do izobarycznego mieszalnika doprowadzono CO2 i N2. Po zmieszaniu, gaz jest sprężany
adiabatycznie nieodwracalnia do ciśnienia p4 = 1,5MPa. Znane są parametry:
− strumień objętościowy V1=8600 m3/h, p1 = 0,2 MPa, t1 = 35 C dla CO2 przed zmieszaniem,
− strumień masowy G2 = 4,3 kg/s, t2 = 12 c, dla N2 przed zmieszaniem.
− sprawność wewnętrzna sprężarki nis = 0,86
Obliczyć:
a) udziały molowe składników oraz temperaturę gazu po zmieszaniu
b) temperaturę gazu po sprężaniu
c) moc wewnętrzną sprężarki Nis
17 sty 13:23