Pomocy zadanka z chemii
kaszalot: Zad. 1.
Rozpuszczalność pewnego związku (m) w 100 g wody, w zakresie temperatur od t=0⁰C do t=100⁰C,
opisuje funkcja: m=0,003t2+1,7
Czysty związek (20,5g) rozpuszczono w 72g wrzącej wody, po czym schłodzono do 20⁰C, odsączono i
wysuszono otrzymane kryształy. Podaj:
a)Jaka była wydajność przeprowadzonej krystalizacji?
b)Jaka byłaby wydajność krystalizacji gdyby schłodzono do 30⁰C?
c)Jaka byłaby wydajność jeżeli do krystalizacjo 20,5 g związku użyto by 79 g wody i schłodzono
do 20⁰C?
d) Jaka byłaby wydajność jeżeli do krystalizacjo 20,5 g związku użyto by 79 g wody i schłodzono
do 30⁰C?
Zad.2.
Rozpuszczalność pewnego związku A (mA) w 100 g wody, w zakresie temperatur od t=0⁰C do
t=100⁰C, opisuje funkcja: mA=0,003t2+1,7
a zanieczyszczeń Z funkcja: mZ=0,0021t1,5+2,6
Mieszaninę A i Z (22,5g) zawierającej 84,45% związku A poddano krystalizacji z 100 g wrzącej
wody, po czym schłodzono do 20⁰C, odsączono i wysuszono otrzymane kryształy. Podaj:
a)Jaka była wydajność przeprowadzonej krystalizacji i jaka była procentowa zawartość związku A
w otrzymanych kryształach?
b)Ile należałoby wziąć wody, aby otrzymać czysty związek A (zawartość zanieczyszczeń=0%)? Jaka
byłaby wtedy wydajność krystalizacji?
zad3. Każdy z studentów A,B, i C oznaczał na swoim stanowisku 3 temperatury topnienia:
−handlowego związku X o czystości 99,5%, którego temperatura topnienia wg producenta wynosiła
151−152 st C,
−związku X zsyntezowanego przez studenta alfa (X alfa),
−związku X zsyntezowanego przez studenta beta (X beta),
Wyniki otrzymanych przez poszczególnych studentów temperatur topnienia podaje tabelka poniżej.
Student Temperatura topnienia w st. C
X X alfa X beta
A 149,5−150 149−149,75 128−131
B 153−154 153,5−154,25 132−135
C 150−153 151−153 130−134
Wyjaśnij:
a) obserwowane różnice wyznaczonej temperatury topnienia związku X przez studentów A, B, C i
podawanej przez producenta,
b)obserwowane zakresy temperatur topnienia związku X wyznaczone przez studentów A, B, C,
c) jak wytłumaczyć różnice temperatur topnienia związków X alfa i X beta wyznaczone przez
studentów A ,B i C,
d)co można powiedzieć o czystości związków X alfa i X beta na podstawie temperatur topnienia
wyznaczonych przez studentów A, B, C,
e) jakie wnioski powinni wyciągnąć studenci A, B i C z przeprowadzonego ćwiczenia.
17 sty 13:16
wredulus_pospolitus:
po co dwa razy to samo

ciekawe ile czasu to pisałeś ... czy nie szybciej byś te zadania po prostu rozwiązał

a czemu SZYBKIEJ pomocy potrzebujesz

Czyżbyś koło pisał
17 sty 13:18
kaszalot: sesja, egzaminy a nie mam czasu na rozwiazywanie zadań, wiec zlitujcie sie ;<
17 sty 13:23
wredulus_pospolitus:
ojjjj ... biedactwo ... nie ma czasu ... jakże mi przykro z tego powodu
naprawdę strasznie mi przykro
odpuść sobie parę imprez ... parę wypadów na piwo i inne takie ... a czas się znajdzie na
zrobienie paru zadań
17 sty 13:24
wredulus_pospolitus:
po drugie ... jak chcesz zaliczyc egzaminy jeżeli tych zadań nie zrobisz
17 sty 13:25
kaszalot: bo to sa zadania dodatkowe, nie maja wplywu na egzaminy, a organe juz zdalam, ale jak ich nie
zrobie to nie dostane zaliczenia z laborek
17 sty 13:29