Proszę o sprawdzenie:)
Ally: Proszę o sprawdzenie

Wyznacz ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji
x
f(x)= −−−−−
1−lnx
1) Dziedzina
x e (0;e)u(e;
∞)
2)y'
2−lnx
y'=−−−−−−−−−−−−−−−
(1−lnx)
2
Df=Df'
3)y'=0
x=e
2
4) Funkcja f(x) rośnie dla x e(e;e
2).
Funkcja f(x) maleje dla x e (0;e),x e (e
2,
∞)
Funkcja osiąga minimun lokalne w punkcie (e;e/0?)
Funkcja osiąga maksimum lokalne w punkcie (e
2; e
2/1−lne
2)
17 sty 11:40
wredulus_pospolitus:
co to jest (e;e/0?)
to z maksimm to jakaś bzduuura
skoro Ci wyszło, że y'=0 ⇔ x=e2 ... to tylko i wyłącznie TEN PUNKT jest podejrzany o bycie
maksimum/minimum lokalnym
monotoniczność −−−− źle
17 sty 11:45
Ally: czyli wyjdzie że funkcja osiąga tylko maksimum lokalne?
17 sty 11:50
Ally: Funkcja rośnie dla x e (−∞;e2) a maleje (e2;∞) ?
17 sty 11:53
wredulus_pospolitus:
x e (
−∞;e
2) .... myśl

nie zgaduj
17 sty 12:03
Ally: xe(0;e) xe(e;e2) ?
17 sty 12:10
wredulus_pospolitus:
ale co w tych przedziałach się dzieje
17 sty 12:12
Ally: i maleje dla xe(e2) ; ∞) ?
17 sty 12:12
Ally: funkcja rośnie patrząc na dziedzine xe( 0 ;e2)
17 sty 12:14
wredulus_pospolitus:
yyy ... blisko ... ale 'na odwrót'

rośnie w przedziale (e
2;+
∞) i maleje w przedziale (0;e) i w przedziale (e;e
2)
17 sty 12:15
wredulus_pospolitus: a nie ... jednak dobrze ... to mi się coś przekabaciło

ale tak czy siak ... dopiero teraz monotonicznośc masz dobrze
17 sty 12:17
Ally: to najprawdopodobniej mam zle wykres ...

powinien zaczynaj sie od góry a ja mam od dołu tylko
dlaczego jeżeli przy lnx mam minus?
17 sty 12:17
Ally: aha ufff ok dzięki wielkie
17 sty 12:18