całka
kasia: prosze o pomoc
rozwiąż całkę nieoznaczoną
| | 4sin2x+3sinx+4 | |
∫ |
| cosxdx |
| | (2+sinx)(sin2x+2sinx+5) | |
podstawiłam t=tgx/2 itd. ale to nie chce wyjsc. prosze o rozwiązanie
17 sty 09:50
MQ: podstaw t=sin(x)
17 sty 09:53
wredulus_pospolitus:
to napisz nam jak rozwiązujesz
17 sty 09:53
kasia: po podstawieniu doszłam dowielomianów 4 stopnia i nie wiem czy mam dalej brnąć, bo strasznie to
wygląda
17 sty 10:03
wredulus_pospolitus:
to podstaw tak jak MQ doradza
17 sty 10:06
kasia: ok, sprobuje dzięki
17 sty 10:12
AS:
Po podstawieniu t = sinx mamy
| | 4t2 + 3t + 4 | |
J = ∫ |
| dt = |
| | (2 + 5)(t2 + 2t + 5) | |
| | 6t − 25 | | 14 | |
∫( |
| + |
| )dt |
| | 5(t2 + 2t + 5) | | 5(t+2) | |
dalej licz sama
17 sty 10:52