Renta z dołu i z góry
MMM: Witam serdecznie. Mam problem z rozwiązaniem zadania o treści:
Pracownik przez 30 lat pracy odkładał po 9000zł rocznie z dołu. Jak długo może czerpać z
uzbieranego kapitału rentę w wysokości 30 000 zł z góry, jeżeli R=4%?
Proszę o pomoc!
17 sty 09:41
wredulus_pospolitus:
9tyś rocznie

To ile on zarabiał
17 sty 09:45
MMM: hahaha widocznie sporo
17 sty 10:10
MQ: 9000 rocznie to tylko (? −− hmmm) 750 miesięcznie. Przy b. skromnym kawalerskim życiu jest to
możliwe już przy 3000 na rękę.
17 sty 10:11
PW: Pewnie nie uzyskasz odpowiedzi, bo użyłeś jakiegoś tajemniczego R=4%, a na tych oszustwach
znają się tylko ekonomiści.
17 sty 10:22
MMM: to pomoże ktoś rozwiązać?
17 sty 10:23
MMM: R=4% to roczna stopa procentowa
17 sty 10:23
17 sty 10:24
MMM: wzory mam

nawet odpowiedź, że przez 26 lat, ostatnia niepełna renta wynosi p
27 = 17594,44
zł

z moich obliczeń mi to nie wychodzi, dlatego proszę o pomoc
17 sty 10:28
MMM: Spróbuje ktoś mi pomóc?
17 sty 10:39
wredulus_pospolitus:
no to o co chodzi ... bo w takim razie nie wiem jakiej pomocy oczekujesz
17 sty 10:41
wredulus_pospolitus:
aaach ... obliczenia Ci się nie zgadzają
to pokaż jak liczysz (krok po kroku)
17 sty 10:42
wredulus_pospolitus:
Mi jak nic wychodzi ... który wzór do czego został wykorzystany

Ile Ci wyszła łączna kwota renty w momencie rozpoczęcia (jej) wypłacania
17 sty 10:54
MMM: Licze wartość przyszłą renty pewnej z dołu:
| | (1+0,04)30−1 | |
FV=9000 * |
| |
| | 0,04 | |
FV= 504764,44
Liczę n− okresów
| | (1+0,04)n−1 | |
504764,44=30000*(1+0,04)* |
| |
| | 0,04 | |
| | (1+0,04)n−1 | |
504764,44=31200 * |
| /*0,04 |
| | 0,04 | |
20190,58=1248*(1,04
n−1)
20190,58=1297,92
n − 1248
1297,92
n=21438,58
log
1297,92 21438,58 = n
n=1,39
17 sty 10:56
MMM: wykorzystuję najpierw wzór na FV renty pewnej z dołu czyli:
następnie wzór na wart. przyszłą renty pewnej z góry:
17 sty 10:58
wredulus_pospolitus:
oki ... wartość przyszła renty dobrze
ale później to już jakiś kosmos jest:
po pierwsze:
| | (1,04)n | |
504764,44=31200* |
| /*0,04 ⇔ 20190,58 = 31200*(1,04)n |
| | 0,04 | |
po drugie (i ważniejsze):
jaki wzór zastosowałeś/−aś do obliczenia okresu wypłacania renty ? Dlaczego właśnie taki wzór
zastosowałeś/−aś
17 sty 11:00
17 sty 11:02
MMM: Czyli tak:
poprawnie 20190,58 = 31200*(1,04
n−1) /:31200
0,65=1,04
n−1
1,04
n=1,65
log
1,041,65=n
n=12,94




nie wiem
17 sty 11:10
wredulus_pospolitus:
to by było już dobrze wyliczone matematycznie
ale nadal masz podstawowy błąd −−− zły wzór został wzięty do wyliczenia okresu WYPŁAT

to co policzone zostało to jest "ile czasu muszę zbierać po 30'000, aby osiągnąć 504'764,44"
a Ty chcesz odpowiedzi na pytanie "ile czasu mogę balować za 30'000 rocznie, jeżeli TERAZ mam
504'764,44"
rozumiemy teraz kiedy używa się wzoru na PV a kiedy na FV
17 sty 11:14
wredulus_pospolitus:
co więcej ... należy pamiętać, że wynik (np.) n = 12,94 to nie jest wynik jaki podajesz w
odpowiedzi ... w odpowiedzi masz podać liczbę całkowitą ... ale kiedy podałoby się n=12 a
kiedy n=13
17 sty 11:20
MMM: oj tak, teraz to już rozumiem z tym PV i FV. Czy mógłbyś mi pokazać Twoje obliczenia?
Ja napisałbym, że n=12 lat, ale jest jeszcze ostatnia niepełna renta.
Dziękuję bardzo za pomoc
17 sty 11:44
wredulus_pospolitus:
podsumujmy:
kiedy renta z dołu kiedy z góry:
1) z dołu, kiedy kasę odkłada się (odbiera) na koniec danego okresu (np. 31grudnia)
2) z góry, kiedy kasę odklada się )odbiera) na początku danego okresu (np. 1 stycznia)
kiedy PV a kiedy FV:
PV −−− wartość NA CHWILĘ OBECNĄ −−− czyli 'ile teraz mam pieniędzy, aby móc sobie wypłacać X
PLN przez jakiś tam dany okres' (czyli −−− dla momentu wypłacania renty)
FV −−− wartość jaka BĘDZIE w przyszłości ... czyli ile uzbieram pieniędzy przez jakiś tam czas
kiedy dla wyniku n=12,94 napiszemy w odpowiedzi n=12 a kiedy n=13:
n=12 ... gdy liczymy ile wypłat o danej kwocie jesteśmy w stanie 'wyłuskać' z dane renty (czyli
gdy wypłacanie)
n=13 ... gdy liczymy ile wpłat o danej kwocie musimy dokonać, aby osiągnąć jakąś zadaną wartość
(czyli gdy wpłacamy)
a co do obliczeń to ciężko będzie bo w excelu robiłem

po pierwszych (podstawowych) przekształceniach wychodzi:
| | 1 | |
0,3528661029 = (1,04)−n ⇔ (1,04)n = |
| = 2,8339361357 |
| | 0,3528661029 | |
więc n = log
1,04 2,8339361357 ≈ 26.55 czy coś tam tak wychodziło
17 sty 12:00