matematykaszkolna.pl
ja Hugo: wykaż że log a z b − log2 a z b < 0 a e (0,1) b e (1,oo) zazwyczaj jak cos sie podnosi do kwadadratu to jest wieksze i zapewne w tym przypadku tylko jak tu sie dobrac do tego
17 sty 09:12
Hugo: t: = log a z b ? t − t2 <0 ale tu jest 1 v 0 czyli nie spelnia
17 sty 09:16
J: Myślę, że tak: logab − log2ab = logab(1−logab) Dla a∊(0,1) i b >1 logab < 0, wystarczy zatem pokazać, że przy tych a i b, 1 − logab >0
 a a 
1 −logab = logaa − logab = loga(

) > 0 ,

< 1
 b b 
17 sty 09:35
Hugo: nie rozumiem ost. przejscia z logu na ab <1 moje rozw: t − t2 <0 t(1−t)<0 t <0 v t > 1 t = log a z b log a z b < 0 a to jest zawsze prawda dla zalozen a(0,1) b>1 gdyz kazda liczba 'a' by rownala sie 'b' musi byc ujemną np. 0,5x=2 x=−1 ................. co do t >1 to nie wiem ; / ale mozna tez wrocic po tym wywodzie log a z b dla zalozen musi byc liczba ujemna log2 a z b.−− kazda liczba podniesiona do kwadratu musi byc.dodatnia wiec: t−t2<0 emotka /////prosze przeanalizowac moje.myslenie i prosze o wytlumaczenia tego przejscia z logu na a/b<1
17 sty 10:07
PW: "Przejście" wzięło się stąd, że nierówność logau > 0 czyli logau > loga1 pozwala wyciągnąć wniosek u < 1 (bo funkcja loga jest malejąca dla a∊(0,1). Mówiąc po chłopsku − jeżeli wartość funkcji jest większa, to argument mniejszy, f(u) > f(1) ⇔ u<1.
17 sty 10:19
wredulus_pospolitus: No i własnie 'J' w swojej ostatniej linijce udowadnia, że logab <0 a ostatnie przejście jest proste pod warunkiem, ze w glowie masz wykres logarytmu o podstawie a∊(0,1)
17 sty 10:19
J:
 a a 
loga(

) > 0 , bo a ∊ (0,1) oraz

< 1
 b b 
Komentarz: ponieważ a ∊(0,1) − funkcja jest malejąca i dla argumentów mniejszych od 1,przyjmuje
 a 
wartości dodatnie. U nas argumentem jest

, który dla a∊(0,1) i b >1 ma zawsze warość
 b 
mniejszą od jeden [ dzielimy ułamek prze liczbę większą od 1, a więc zawsze pozostanie ułamkiem ]
17 sty 10:21
Hugo: ok racja dziękuje emotka
17 sty 10:29