ja
Hugo: wykaż że
log a z b − log2 a z b < 0
a e (0,1)
b e (1,oo)
zazwyczaj jak cos sie podnosi do kwadadratu to jest wieksze i zapewne w tym przypadku tylko jak
tu sie dobrac do tego
17 sty 09:12
Hugo: t: = log a z b ?
t − t2 <0
ale tu jest 1 v 0 czyli nie spelnia
17 sty 09:16
J: Myślę, że tak:
log
ab − log
2ab = log
ab(1−log
ab)
Dla a∊(0,1) i b >1 log
ab < 0, wystarczy zatem pokazać, że przy tych a i b, 1 − log
ab >0
| | a | | a | |
1 −logab = logaa − logab = loga( |
| ) > 0 , |
| < 1 |
| | b | | b | |
17 sty 09:35
Hugo: nie rozumiem ost. przejscia z logu na
ab <1
moje rozw:
t − t
2 <0
t(1−t)<0
t <0 v t > 1
t = log a z b
log a z b < 0 a to jest zawsze prawda dla zalozen a(0,1) b>1 gdyz kazda liczba 'a' by rownala
sie 'b' musi byc ujemną np.
0,5
x=2
x=−1
.................
co do t >1 to nie wiem ; / ale mozna tez wrocic po tym wywodzie
log a z b dla zalozen musi byc liczba ujemna
log
2 a z b.−− kazda liczba podniesiona do kwadratu musi byc.dodatnia
wiec: t−t
2<0

/////prosze przeanalizowac moje.myslenie i prosze o wytlumaczenia tego przejscia z logu na
a/b<1
17 sty 10:07
PW: "Przejście" wzięło się stąd, że nierówność
logau > 0
czyli
logau > loga1
pozwala wyciągnąć wniosek
u < 1
(bo funkcja loga jest malejąca dla a∊(0,1). Mówiąc po chłopsku − jeżeli wartość funkcji
jest większa, to argument mniejszy, f(u) > f(1) ⇔ u<1.
17 sty 10:19
wredulus_pospolitus:
No i własnie 'J' w swojej ostatniej linijce udowadnia, że logab <0
a ostatnie przejście jest proste pod warunkiem, ze w glowie masz wykres logarytmu o podstawie
a∊(0,1)
17 sty 10:19
J: | | a | | a | |
loga( |
| ) > 0 , bo a ∊ (0,1) oraz |
| < 1 |
| | b | | b | |
Komentarz: ponieważ a ∊(0,1) − funkcja jest malejąca i dla argumentów mniejszych od 1,przyjmuje
| | a | |
wartości dodatnie. U nas argumentem jest |
| , który dla a∊(0,1) i b >1 ma zawsze warość |
| | b | |
mniejszą od jeden [ dzielimy ułamek prze liczbę większą od 1, a więc zawsze pozostanie
ułamkiem ]
17 sty 10:21
Hugo: ok racja dziękuje
17 sty 10:29