Trójkąt
Kobra i hwdtel:
Jeśli wiadomo,że promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny
| | kx | |
r= |
| ,to oblicz sinus kąta ,leżącego naprzeciwko |
| | k+1+√1+k2 | |
przyprostokątnej x,[k∊R
+]
17 sty 09:10
PW: Pole S trójkąta wyraża się wzorem
Jednocześnie według innego wzoru
(2) S = pr.
Symbolem y oznaczyliśmy długość drugiej przyprostokątnej, a p to połowa obwodu.
| | x+y+√x2+y2 | |
p = |
| (twierdzenie Pitagorasa). |
| | 2 | |
Porównanie prawych stron (1) i (2) daje
xy = (x+y+
√x2+y2)r,
skąd
| | x | |
r = |
| . |
| | | x | | x | |
| + 1 + (( |
| )2 + 1)1/2 | | y | | y | |
| |
| | x | |
Widać, że liczba k występująca w założeniu jest równa |
| =1 (może wymaga to lepszego |
| | y | |
uzasadnienia niż "widać").
| | x | |
Wobec tego x=y, a więc tgα= |
| = 1, skąd sinα = ... |
| | y | |
17 sty 10:11
x3 i Zen64:
Zadanie do połowy rozwiązane dobrze,ale
skoro:
| | kx | | xy | |
r= |
| ⇔ r= |
| ⇒ y=kx |
| | k+1+√k2+1 | | x+y+√x2+y2 | |
| | y | | sin(90o−α) | |
I teraz konsekwentnie |
| =k=[tw sin] |
| itd |
| | x | | sinα | |
17 sty 12:46
PW: Wpadłem na lenistwie − wziąłem szczególny przypadek i napisałem "może wymaga to lepszego
uzasadnienia" zamiast sprawdzić. Dziękuję.
Teraz widzę, że trzeba było od razu założyć y=px, p>0 i nie byłoby kłopotu z pokazaniem, że
p=k.
17 sty 17:23