Dziedzina i znajdywanie funkcji
krysteq: Witam wczoraj na kolokiwum mialem takie zadanie.
Znajdz dziedzine funkcji i wyznacz z tego x
y−arctg√x+42
17 sty 07:55
wredulus_pospolitus:
a gdzie jakiś znak równości
17 sty 08:10
wredulus_pospolitus:
de facto miałeś wyznaczyć dziedzinę funkcji (zapewne) jednej zmiennej,
a następnie wyznaczyć funkcję odwrotną do tej funkcji.
I teraz tego wymagają na studiach − nie wiem czy się śmiać czy płakać.
17 sty 08:12
krysteq: przepraszam pownno byc tak y=arctg
√x+42
niee, to bylo najlatwiejsze zadanie, zreszta ja nie studiuje matematyki

Czy moglbys mi podac wyniki bo chce sprawdzic czy zrobilem to dobrze

Z gory dziekuje
17 sty 08:31
Janek191:
| x + 4 | |
| ≥ 0 ⇒ x + 4 ≥ 0 ⇒ x ≥ − 4 |
| 2 | |
D = < − 4; +
∞ )
=============
17 sty 10:59
PW: Było jeszcze drugie pytanie:
− Wyznacz z tego x.
Odpowiedź jest nieco trudniejsza. Zgodnie z definicją funkcji odwrotnej
| | x+4 | | x+4 | | π | | π | |
y = arctg√ |
| ⇔ tg y = √ |
| i y∊(− |
| , |
| ). |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Przy takim założeniu po podniesieniu do kwadratu
2tg
2y = x + 4
x = 2tg
2y − 4
17 sty 12:19