funkcja odwrotna
mm: wyznaczyc funkcje odwrotna do f
f(x) = x3 −3x2+3x+27
jak z tego wydobyc tego iksa? probowalem roznych metod niestety bez skutku
16 sty 23:30
ICSP: f(x) = x3 − 3x2 + 3x + 1 + 26
16 sty 23:30
ICSP: oj źle

f(x) = x
3 − 3x
2 + 3x − 1 + 28
taka wskazówka będzie lepsza
16 sty 23:35
mm: a ta wskazowka nie powinna byc:
f(x) = x3−3x2+3x−9+36? bo ta twoja nie bardzo mi to mowi..
sprawdzilem to do postaci:
y−36=(x3+3)(x−3)
ale dalej nie widze pomyslu..
16 sty 23:48
ICSP: Rozłóż na czynniki :
x3 − 3x2 + 3x − 1
16 sty 23:53
mm: jak mam niby to rozlozyc? δ δ
17 sty 00:00
ICSP: Znanymi sposobami
Może być np tak :
x3 − 1 − 3x2 + 3x =
(x−1)(x2 + x + 1) − 3x(x−1) =
...
17 sty 00:02
Panko: Musisz tylko złapać , że f(x)=(x−1)3 +28, f: R →R , ( na ) , f: jest
różnowartościowa
Czyli f(x)=(x−1)3 +28 ma f odwrotną
3√y−28=x−1 , x=3√y−28+1 ⇒ f−1(x)= 3√x−28+1
17 sty 00:06
mm: o, udalo sie
oj ciezko by bylo...
dzieki
17 sty 00:07
pigor: ..., to może tak : zauważ, że
(x−1)3= x
3−3x
2*1+3x*1
2−1
3=
x3−3x2−3x−1, a twoja funkcja
f(x) = x
3−3x
2+3x+27=
x3 3x2+3x−1+ 28, czyli
f(x)= (x−1)
3+28 ⇔ (x−1)
3= y−28 ⇔ x−1=
3√y−28 ⇒
y=3√x−28+1 .
17 sty 00:14