ll
ada: Alfabet Morse'a składa się z dwóch różnych elementów: kreski i kropki. Ile znaków pisarskich
można utworzyć z tych elementów, jeśli każdy znak nie może posiadać mniej niz 2 i wiecej niz 4
miejsca oznaczone kreskami lub kropkmi?
odp: 28.
16 sty 23:23
Rafał28:
Znak może posiadać dwa, trzy lub cztery kreski,kropki.
Mamy zbiór {−, .} i można z tego układać takie znaki
...
.−.
−−.
..
−−
−−.−
−−−−
itd.
Dwuwyrazowe znaki:
Pierwszy znak można wybrać na dwa sposoby, drugi też, czyli 2*2=4
Trzywyrazowe znaki:
Pierwszy znak na 2 sposoby, drugi też, trzeci też, czyli 2*2*2 = 8
Czterowyrazowe znaki:
2*2*2*2 = 16
W sumie 16+8+4=28 możliwości.
16 sty 23:29
ada: dzieki ci!
16 sty 23:42