.
Piotr 10: Liczby x
1, x
2 są pierwiastkami równania x
2+x+A=0, a liczby x
3, x
4 są pierwiastkami
równania x
2+4x+B=0. Wiadomo, że (x
1,x
2,x
3,x
4) jest ciągiem geometrycznym o wyrazach
całkowitych, Wyznacz A i B.
Moje rozwiązanie, które zgadza się z odpowiedzią, lecz mam pewne wątpliwości, bo w kluczu jest
inaczej rozwiązane i są założenia:
1
0 x
2+x+A=0 ; 2
0 x
2+4x+B=0
x
1=a
1
x
2=a
1*q
x
3=a
1*q
2
x
4=a
1*q
3
1
0 x
1+x
2=−1
a
1+a
1*q=−1
2
0 x
3+x
4=−4
a
1*q
2+a
1*q
3=−4
a
1+a
q*q=−1
a
1*q
2+a
1*q
3=−4
a
1(1+q)=−1
a
1(q
2+q
3)=−4
q
3+q
2−4q−4=0
q
2(q+1)−4(q+1)=0
(q+1)(q
2−4)=0
q=−1 v q=2 v q=−2
Dla q=−1, mam a
1 − a
1=−1 , 0=−1 sprzeczność
| | 1 | |
Dla q=2, mam a1=− |
| ∉, bo x1,x2,x3,x4 ∊C |
| | 3 | |
Dla q=−2 , mam a
1=1∊
Wtedy x
1=1, x
2=−2, x
3=4, x
4=−8
Ze wzorów Viete'a
x
1*x
2=A
A=−2
x
3*x
4=B
B=−32
A na stronie 14 z tego linku
http://www.tomaszgrebski.pl/arkusze/PAZDRO/2008%20PR%20z%20odp.pdf , jest troszkę inaczej rozwiązane
I pytanie czy moje rozwiązanie jest w porządku ?
16 sty 22:55
Maslanek: Założenia:
Na początku pierwiastki muszą w ogóle istnieć, więc Δ≥0 (w razie gdyby q=1)
Dodatkowo przy a1(q2+q3)=−4 mamy q≠0 (oczywiste bo iloczyn dwóch liczb ma być rózny od zera
16 sty 23:03
Piotr 10: Eh ok, czyli po punkcie już. A i jeszcze jedno. Jak mam zadanie z ostrosłupem lub z
graniastosłupem to zawsze mam rysować rysunek ? Bo zrobiłem zadanie bez rysunku, bo nie był mi
do niczego potrzebny, a patrzę w kluczu a tu dają 1 punkt za wykonanie rysunku i oznaczeniu
tam danych
16 sty 23:09
Maslanek: Nie wiem jak to wygląda, ale jeśli jest to mile widziane, to czemu nie
16 sty 23:18
Piotr 10: Popatrz w tym linku strona 15. Nic w poleceniu nie było mowy o rysunku ,a jednak dali za to
punkt. By mogli przynajmniej w poleceniu podać ''Wykonaj rysunek''
16 sty 23:19
5-latek: Mnie uczyl moj mauczyciel od matematyki ze jesli mam zadanie z geometrii czy geometrii
analitycznej ze zawsze mam robic rysunek chocby byl najprostszy
17 sty 09:29
matyk: Za rysunek nie powinno być osobnego punktu jeśli nie ma w poleceniu aby go narysować. tak uczy
dydaktyka.
17 sty 18:43
Mila:
Gdybyś w równaniu:
a1(q2+q3)=−4 wyłączył q2 to byłoby:
a1*q2(1+q)=−4 wtedy przed podzieleniem− założenia, tam w kluczu jest punkt za stosowne
założenia, jedno dałeś, potem napisałeś ,że sprzeczność dla q=−1, nie powinieneś stracić
punktu.
17 sty 19:53
Mila:
Zadanie dla
Piotra
narysuj wykres funkcji:
| | sin2x−|sinx| | |
f(x)= |
| dla x∊(0,π)∪(π,2π) |
| | sinx | |
17 sty 20:26
Mila: 3) 2sin2x−2sin2x*cosx=1−cosx dla x∊<0,2π>
to są równania z matur.
17 sty 21:29
Mila:
2) 2cos2x−5sinx=4 dla x∊<0,2π>
17 sty 21:30
bezendu:
Te zadania są do zrobienia ?
17 sty 23:47
Mila:
Tak, są wybrane z matur.
18 sty 15:53
bezendu:
2cos
2x−5sinx=4
2(1−sin
2x)−5sinx−4=0
2−2sin
2x−5sinx−4=0
2sin
2x+5sinx+2=0
2t
2+5t+2=0
t=sinx t∊<−1,1>
Δ=9
√Δ=3
t
1=−2∉<−1,1>
18 sty 16:20
Mila:
Bezendu, zgadza się.
Rozwiąż (3), Radek zgubił wczoraj rozwiązania, a dzisiaj nie chce się udzielac.
18 sty 20:42
bezendu:
2sin
2x−2sin
2x*cosx=1−cosx
2sin
2x−2sin
2xcosx+cosx−1=0
2sin
2x(1−cosx)+(cosx−1)=0
2sin
2x(1−cosx)−(1−cosx)=0
(1−cosx)(2sin
2x−1)=0
| | √2 | | √2 | |
cosx=1 sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | | 5π | | 7π | |
x=0 x= |
| x= |
| x= |
| x= |
| x=2π |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Jeśli nigdzie nie mam błędu.
Pierwszego nie wiem jak zrobić (chodzi o zadania dla Piotra)
18 sty 20:48
ZKS:
Można było tutaj zauważyć że 2sin
2(x) − 1 = −cos(2x).
Natomiast zadanie pierwsze dla x ∊ (0 ; π) funkcja jest postaci
| | sin2(x) − sin(x) | |
f(x) = |
| |
| | sin(x) | |
f(x) = sin(x) − 1
dla x ∊ (π ; 2π)
| | sin2(x) + sin(x) | |
f(x) = |
| |
| | sin(x) | |
f(x) = sin(x) + 1.
18 sty 21:07
Mila:
Dobrze.
Dlaczego nie ma tam znaków: "∨"
Spróbuj z def. wartości bezwzględnej rozpisać wzory w zadaniu (1)
18 sty 21:14
bezendu:
Nie chciało mi się klikać ale wiem,że musi być spójnik lub.
f(x)=sin(x)−1
f(x)=sinx+1
18 sty 21:18
Mila:

Brak przedziałów, kiedy tak ma być. (lecą punkty w dół)
Zobacz u
ZKS, jak ma być.
18 sty 21:36
bezendu:
Dziękuję Mila. Dasz mi kilka wskazówek odnośnie zadań z ciągami ?
18 sty 21:37
Mila:
Jeśli dzisiaj zdążę, bo jeszcze pół godziny tu jestem.
Jutro tez jest dzień. Pisz.
Załóż nowy wątek.
18 sty 21:41