ania: prosze o pomoc
Wyznacz cyfry x i y liczby o rozwinięciu okresowym 0,(1x2y3), jeśli cyfra znajdująca sie
na miejcu 23 jest dwukrotnie większa od cyfry znajdującej się na miejcu 22 i 3 krotnie
mniejsza od cyfry znajdującej się na miejscu 24
7 paź 14:50
magoo: jest pięć cyfr powtarzających sie okresowo
zatem 23. cyfrę rozwinięcia możemy znaleźć następująco:
23:5=4 reszta 3 czyli jest to trzecia z kolei liczba z danej piątki (1x2y3) czyli 2
natomiast cyfrą 22 jest liczba:
22:5=4 reszta 2 czyli liczba x
a cyfrą 24 liczba y
mamy więc 2=2x 3*2=y
1=x y=6
x=1
7 paź 17:36
bleble: p3 {−8}
3 lis 15:30
bleble: p3 {−8}
3 lis 15:36
cyberbazz21@gmail.com: p3 {−8}
3 lis 15:36
cyberbazz21@gmail.com: 3√−8
3 lis 15:41
ania: Wyznacz cyfry x i y liczby o rozwinięciu okresowym 0,(1x2y3), jeśli cyfra znajdująca sie
na miejcu 23 jest dwukrotnie większa od cyfry znajdującej się na miejcu 22 i 3 krotnie
mniejsza od cyfry znajdującej się na miejscu 24
27 wrz 18:42
dupadupadupa: kupa cycki
26 wrz 17:51