rownania wymierne
zenek: Rownanie z wartością bezwgledna
probuje to rozwiazać ale mi nie wychodzi − 3 kartki liczenia i gdzies blad
| |x+2| | | 2 | | 3 | |
| − |
| =− |
| |
| x2+x−2 | | |x+1| | | 4 | |
16 sty 22:18
PW: x
2+x−2 = (x+2)(x−1), a więc ten pierwszy ułamek jest równy
w zależności od znaku x+2. Tak na pewno będzie mniej liczenia.
16 sty 22:23
pigor: ..., no to może np. tak :
| |x+2| | | 2 | | 3 | |
| − |
| = − |
| ⇒ |
| x2+x−2 | | |x+1| | | 4 | |
| | |x+2| | | 2 | | 3 | |
⇒ |
| − |
| = − |
| i x+2≠0 i x−1≠0 i x+1≠0 i x≠−2 ⇔ |
| | (x+2)(x−1) | | |x+1| | | 4 | |
| | 1 | | 2 | | 3 | |
⇔ (x+2>0 i |
| − |
| = − |
| i x≠1 i x≠−1 i x≠−2) v |
| | x−1 | | |x+1| | | 4 | |
| | −1 | | 2 | | 3 | |
v (x+2<0 i |
| − |
| = − |
| i (*) x≠1 i x≠−1 i x≠−2) ⇒ |
| | x−1 | | |x+1| | | 4 | |
| | 1 | | 2 | | 3 | | 1 | | 2 | | 3 | |
⇒ (x>−2 i |
| − |
| = − |
| ) v (x<−2 i |
| − |
| = − |
| ) ⇔ |
| | x−1 | | |x+1| | | 4 | | x−1 | | |x+1| | | 4 | |
| | 1 | | 2 | | 3 | | 1 | | 2 | | 3 | |
⇔ (−2< x<−1 i |
| − |
| =− |
| ) v (x<−2 i |
| − |
| = − |
| ) v |
| | x−1 | | −(x+1) | | 4 | | x−1 | | −(x+1) | | 4 | |
| | 1 | | 2 | | 3 | |
v (x>−1 i |
| − |
| = − |
| ) ⇒ |
| | x−1 | | x+1 | | 4 | |
| | 1 | | 2 | | 3 | | 1 | | 2 | | 3 | |
⇒ (x<−1 i |
| + |
| =− |
| ) v (x>−1 i |
| − |
| =− |
| ) ⇒ |
| | x−1 | | x+1 | | 4 | | x−1 | | x+1 | | 4 | |
⇒ 4(x+1)+8(x−1)= −3(x
2−1) v 4(x+1)−8(x−1)=−3(x
2−1) ⇔
⇔ 12x−4= −3x
2+3 v −4x+12= −3x
2+3 ⇒
⇒ (
x<−1 i x ≠−2 i 3x2+12x−7= 0) v (
x>−1 i x≠1 i 3x2−4x+9=0) ⇒
⇒ teraz rozwiąż alternatywę tych 2 równań przy odpowiednich założeniach,
...

może Ci wyjdzie
16 sty 23:06
pigor: ... nie kurde ,teraz widząc całość zgubiłem jednak w drugim równaniu
i znak − w liczniku pierwszego ułamka, no ale niestety już nie chce się
dalej tym bawić; przepraszam .
16 sty 23:11
zenek: a ja się też pogubiłem na nowo i dupa

Wartość bezwgledna mnie dobija
17 sty 00:21
Rafał28: | |x+2| | | 2 | | 3 | |
| − |
| = − |
| |
| x2 + x − 2 | | |x+1| | | 4 | |
| |x+2| | | 2 | | 3 | |
| − |
| = − |
| , x∊R−{−2, −1, 1} |
| (x+2)(x−1) | | |x+1| | | 4 | |
| |x+2| | | 3 | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| (x+2)(x−1) | | 4 | | |x+1| | |
| 4|x+2| + 3(x+2)(x−1) | | 2 | |
| − |
| = 0 |
| 4(x+2)(x−1) | | |x+1| | |
| 4|x+2||x+1| + 3(x+2)(x−1)|x+1| − 8(x+2)(x−1) | |
| = 0 |
| 4|x+1|(x+2)(x−1) | |
4|x+2||x+1| + 3(x+2)(x−1)|x+1| − 8(x+2)(x−1) = 0
Przypadek 1( x∊(−
∞, −2) )
4(x+2)(x+1) − 3(x+2)(x−1)(x+1) − 8(x+2)(x−1) = 0 ∧ x∊(−
∞, −2) ⇔
x∊{−3, −2,
53} ∧ x∊(−
∞, −2) ⇔ x=−3
Przypadek 2 ( x∊<−2, −1) )
−4(x+2)(x+1) − 3(x+2)(x−1)(x+1) − 8(x+2)(x−1) = 0 ∧ x∊<−2, −1) ⇔
| | √57 | | √57 | |
x∊{−2− |
| , −2, |
| − 2} ∧ x∊<−2, −1) ⇔ x=−2 |
| | 3 | | 3 | |
Przypadek 3 ( x∊<−1, +
∞) )
4|x+2||x+1| + 3(x+2)(x−1)|x+1| − 8(x+2)(x−1) = 0 ∧ x∊<−1, +
∞) ⇔
4(x+2)(x+1) + 3(x+2)(x−1)(x+1) − 8(x+2)(x−1) = 0 ∧ x∊<−1, +
∞) ⇔
x=−2 ∧ x∊<−1, +
∞) ⇔ x∊∅
Uwzględniając dziedzinę mamy x= −3.
17 sty 07:48