matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną następującej funkcji.
Józek:
1
y=
(b−x
P
)
n
16 sty 22:03
ICSP:
x
P
czuy x * P ?
16 sty 22:05
Józek:
to pierwsze.
16 sty 22:06
ICSP:
1
y' = [
]' = [(b − x
P
)
−n
]' = −n * (b − x
P
)
n−1
* (b − x
P
)' =
(b − x
P
)
n
−n
nP * x
P−1
=
* −Px
P−1
=
(b − x
P
)
n−1
(b − x
P
)
n−1
16 sty 22:10