Pochodne, ruch po okręgu
DanY: Lokomotywa poruszająca się z prędkością v0=36 km/h wyjechała na łuk toru o promieniu r = 400m i
dlugosci s=600m. W chwili wyjscia z łuku prędkośc lokomotywy zmniejszyła się do v1=18km/h.
Wyznaczyć:
a)przyspieszenie styczne(opóźnienie) lokomotywy, przy założeniu, że miało ono stałą wartość w
czasie jazdy po łuku.
b)przyspieszenie normalne lokomotywy w chwili gdy znajdowala sie ona w srodku luku toru.
W razie czego odpowiedzi a)−0.0625m/s2 b)0.156m/s2
16 sty 21:58
DanY: podpoowiedź?
16 sty 22:19
Piotr 10: Potem dajesz minus, bo to ruch jednostajnie opóźniony a < 0
16 sty 22:26
DanY: Dobrze, a normalne?
16 sty 22:31
Maslanek: To nie jest styczne, Piotrze, tylko dośrodkowe
| | ΔV | |
(a) a= |
| − zwykłe liniowe przyspieszenie |
| | Δt | |
(b) przyspieszenie normalne powinno się składać z przyspieszenia dośrodkowego i stycznego (jak
mniemam

)
Czyli wektorowo lub z Pitagorasa: a
n(t)=
√ad(t)2+as(t)2
Zdecydowanie zarówno jedno jak i drugie przyspieszenie składowe są zmienne.
16 sty 22:39
daras: dośrodkowe=normalne
dobrej nocy
16 sty 23:25
Maslanek: Aha

To się wyjaśniło
16 sty 23:35