ciagi kielbasa
marek: znajdź wszystkie liczby α takie, aby ciąg (cosα sinα; −1,5) był geometryczny.
16 sty 21:39
Eta:
Czy wyrazy ciągu zapisałeś poprawnie? .... sprawdź
16 sty 21:50
Alfa:
z własności c. geom.:
sin2α = −1,5*cosα
1 − cos2α = −1,5cosα /*(−2)
−2 + 2cos2α = 3cosα
2cos2α − 3cosα − 2 = 0
oblicz deltę i pierw. tego równania
16 sty 22:02
pigor: , tam nie ma przecinka między cosα sinα

a jesli tam on jest to poza tym musisz zrobić
założenie
0 < −1,5cosα ≤ 1 istnienia kąta α . ...
16 sty 22:11
Eta:
Ja widzę .......a
1= cosα*sinα, a
2= −1,a
3= 5
16 sty 22:30
pigor: .., to samo widzę, co ty Eta , wtedy
5sinαcosα= 1 ⇔
sinαcosα=15 ⇔
sin2α= 0,4 ,
a rozwiązania tego równania to szukane liczby α. ...
16 sty 23:30