matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Beta:
1
Stosując regułę de L'Hospitala obliczyć granicę lim (ctgx −
) przy x→0+.
x
Ni cholery nie mogę przekształcić tego w taki sposób, żeby móc użyć reguły H...
16 sty 21:36
Beta:
?
16 sty 22:04
pigor:
..., no to np. tak :
cosx
1
lim
x→0
+
(ctgx −
1
x
)= lim
x→0
+
(
−
)=
sinx
x
xcosx−sinx
0
= lim
x→0
+
= [
]=
H
= ... i dalej sama . ...
x
0
16 sty 22:05
Beta:
No przecież! Dziękuję Ci bardzo!
16 sty 22:08