sada
macko: Witam! Obliczylem cos takiego i teraz czy dobrze:
mam obliczyc z rozwiniecia w szereg
√e z dokladnoscia 10
−4
no to robie tak ze f
(n)=e
x
| | 1 | |
czyli f(c) = ec zatem 0<c< |
| |
| | 2 | |
1<e
c <e
1/2 <
√3
zatem
| | √3 | |
wzor na reszte : |
| = 10−4 |
| | 2n n! | |
zatem 2
n n! >10
4 √3
no i jest to prawidziwe dla n =6,
zatem biore 6 pierwszych wyrazo 0−5 i je chce obliczyc teraz do ktorego ciagu to podstawiam
| | xn | | √3xn | |
do |
| czy do tego |
| ktory wyprowadzilem? |
| | n! | | n! | |