Rozwiąż równanie
Zosia: Rozwiąż równanie
sin2x − 2sinx = 0
2sinx cosx − 2sinx=0
2sinx(cos x − 1) = 0
( 2 sin x =0 ∨ cos x − 1 = 0 ) ⇔
( sin x= 0 cos x = 1 ) ⇔
( x = 2k π x = π + 2k π, gdzie k∊ ℂ ) ⇔
x = k π
Mam pytanie, ponieważ końcowa odp. wynosi dlaczego tylko jedna odp.: x = kπ
skoro mamy 2 odp.
16 sty 20:55
ZKS:
Niestety ale sin(x) = 0 dla x = k * π a nie x = k * 2π.
Również równanie cos(x) = 1 dla x = π + k * 2π nie jest spełnione.
Dla x = π nasz cos(π) przyjmuje wartość równą −1.
16 sty 21:04
Zosia: dlaczego k * π, skoro podstawowym okresem dla sin x jest 2k π.
można zapisać x = π + 2kπ
Czy dobrze rozumiem
cos(π)= π + 2kπ
π = π + 2kπ
| | π | |
0 = 2kπ − nie zgadza się ponieważ dla 0 cos = |
| + 2kπ  |
| | 2 | |
16 sty 21:49
ZKS:
Okej czyli x = π + k * 2π a co dostaniesz dla sin(2π) ponieważ Ty nie uwzględniasz tego.
Dla k = 1 masz x = π a dla k = 2 masz x = 3π.
16 sty 21:51
ZKS:
Źle przecież czegoś takiego nie można robić cos(π) = π?
16 sty 21:52
Zosia: widzę swój błąd tak dla cos(π) wartość wynosi −1,
dla k= 0 x = π + 0 *π = π
dla k = 1 x= π + 1 * π = 2π

dla k = 2 x = π + 2 * π= 3π
dlaczego cos(π) nie może przyjmować wartości −1, nie rozumiem dlaczego nie spełnia warunków
16 sty 22:32
Zosia:
16 sty 22:38
ZKS:
Przecież Ty masz cos(x) = 1 a nie −1.
16 sty 22:50