Parametry
Natalia: Dla jakich wartości parametru m równanie 2x2−m*abs(x)+m−2=0 ma dwa różne rozwiązania? Proszę o
pomoc Odp. m∊(−∞,2)∪{4}
16 sty 20:44
ZKS:
Co to jest abs? Niestety nie posiadłem jeszcze aż takiej wiedzy.
16 sty 20:56
Natalia: wartość bezwzględna
16 sty 21:00
ZKS:
I już jestem mądrzejszy.

Niestety ja w szkole operowałem zapisem |x| co oznaczało wartość
bezwzględną. Wystarczy zauważyć że x
2 = |x|
2 więc możemy zapisać nasze równanie jako
2|x|
2 − m|x| + m − 2 = 0.
Kolejno grupujemy
2|x|
2 − 2 − m|x| + m = 0
2(|x|
2 − 1) − m(|x| − 1) = 0
(|x| − 1)(2|x| + 2 − m) = 0.
Dalej dasz sobie radę?
16 sty 21:09
Natalia: myślałam, żeby zrobić do tego układ równań:
1) Δ>0
2) f(0)<0, bo wykres tej funkcji jest symetryczny względem OY. Ale nie wiem czy to jest dobre
16 sty 21:22
Natalia: poprawka: Δ≥0, zatem z pierwszego mamy: m∊R, z drugiego: m∊(−∞,2), część wspólna: m∊(−∞,2),
tylko nie wiem skąd w odp. jest 4. gdzie robię błąd?
16 sty 21:29
ZKS:
Sposób który przedstawiłem Ci nie odpowiada? Nie rozumiesz czegoś w nim?
16 sty 21:29
Natalia: a mógłbyś rozwiązać do końca?

będę wdzięczna
16 sty 21:33
ZKS:
Doszliśmy że równanie 2x
2 − m|x| + m − 2 = 0 jest równoważne równaniu
(|x| − 1)(2|x| + 2 − m) = 0 teraz zauważamy że dwa rozwiązania różne już na pewno mamy
|x| − 1 = 0 ⇒ x = ±1
teraz aby to równanie miało tylko dwa różne rozwiązania to
| | m − 2 | |
2|x| + 2 − m = 0 ⇒ |x| = |
| |
| | 2 | |
lub jeszcze
g(x) = 2|x| + 2 − m i tutaj musi zachodzić g(±1) = 0
2|±1| + 2 − m = 0
2 + 2 − m = 0 ⇒ m = 4.
Bierzemy sumę odpowiedzi i otrzymujemy
m ∊ (−
∞ ; 2) ∪ {4}.
16 sty 21:35
ICSP: 2|x|2 − m|x| + m − 2 = 0
Dwa różne rozwiazania :
1o Δ > 0 ⋀ x1x2 < 0
2o Δ = 0 ⋀ x0 > 0
i tyle
16 sty 21:36
Natalia: dziękuję bardzo

, mi też już w końcu wyszło, wzięłam sumę warunków: (1) f(0)<0 i (2) Δ=0
16 sty 21:43
ZKS:
Ale nie wiem czy Twój sposób że f(0) < 0 oraz Δ = 0 jest poprawny. Jak ktoś może zajrzy to Ci
odpowie czy na 100% Twój zapis jest w porządku.
16 sty 21:49