Obliczanie granicy
mrówkojad: Ktoś wie jak obliczyć tą granicę ? Proszę o pomoc
16 sty 20:43
mrówkojad: to e jest do potęgi 5x2
16 sty 20:44
daras: policz pochodne
16 sty 20:46
Kejt:
de'l Hospital:
| 4x3+6x | | 4x2+6 | |
| = |
| |
| 10xe5x2 | | 10e5x2 | |
teraz podstaw
16 sty 20:48
mrówkojad: | | 0 | |
liczyłem z de l'hospitala i dalej nic nie wychodzi bo jest |
| |
| | 0 | |
16 sty 20:49
ZKS:
| | 3x2 + x4 | |
limx → 0 |
| = |
| | e5x2 − 1 | |
| | 3 | | 5x2 | | 1 | | 5x2 | |
limx → 0 |
| * |
| + limx → 0 |
| * |
| * x2 |
| | 5 | | e5x2 − 1 | | 5 | | e5x2 − 1 | |
=
16 sty 20:49
mrówkojad: | | 6 | |
a jak wychodzi |
| to co dalej ? możnadzielić przez 0 ? |
| | 0 | |
16 sty 20:50
ZKS:
Przepraszam za zapis. W mianowniku winno być oczywiście e5x2 − 1.
16 sty 20:50
Kejt: e0=0?
16 sty 20:50