Parametry
Natalia: Dla jakich wartości parametru m równanie −x2+(m−3)*abs(x)=0,25(m2−1) nie ma rozwiązań? Bardzo
proszę o pomoc. Odpowiedź to: m∊(−∞,−1)∪(1,∞)
16 sty 20:41
zośka: −x2+(m−3)*|x|−0,25(m2−1)=0
możesz zastąpić równaniem: −|x|2+(m−3)*|x|−0,25(m2−1)=0
Podstawiasz teraz zmienną t=|x| ( t ≥0 !)
masz równanie: −t2+(m−3)*t−0,25(m2−1)=0
Równanie wyjściowe nie będzie miało rozwiązań gdy :
1. równanie ze zmienną t nie bedzie miało rozwiązań (Δ<0)
lub
2. równanie ze zmienną t będzie miało 2 pierwiastki ujemne
czyli warunki : Δ≥0 , t1*t2>0, t1+t2<0
17 sty 13:32