k
Radek:

Prota o równaniu y=6−2x wraz z osiami współrzędnych wyznacz trójkąt prostokątny ABO. W trójkąt
ten wpisano prostokąt w ten sposób, że jeden z wierzchołków prostokąta znajduję się w początku
układu wsp. a dwa inne na osiach układu współ. Czwarty wierzchołek lezy na odcinku AB
uzasadnij, że pole tego prostokąta nie jest większe od połowy pola trójkąta ABO
takich rozwiązań jest kilka ? chodzi o rozmieszczenie punktów ?
16 sty 20:40
Mila:
Obierasz punkt P(x,6−2x) na prostej.
PΔ=9
Oblicz pole prostokąta P▭(x) (w zależności od x) i oblicz największą wartość tej funkcji.
16 sty 21:02
Radek:
A=(0,0) B=(x,0) C(x,−2x+6) D=(0,y) tak będę wyglądać punkty ?
16 sty 21:07
Bizon:

punkt P ma współrzędne (x
P, −2x
P+6)
Pole powstałego prostokąta S=−2x
P2+6x
P
| | −b | |
Smax... dla xw czyli |
| xw=−1,5 |
| | 2a | |
S
max=−2*2,25+9=4,5
Zauważ, że pole trójkąta ABO jest równe 9 ... i masz dowód −
16 sty 21:09
Radek:
Nie koniecznie chodziło mi o gotowca

Pytałem o punkty.
16 sty 21:11
Eta:
Nadgorliwość nie popłaca
Bizon
16 sty 21:12
Radek:
Pani Eto dobre mam współrzędne tych punktów ?
16 sty 21:14
Mila:

Jakie są długości boków prostokąta?
P(x,y), y=6−2x
Punkt P ma wsp. (x,6−2x), 0<x<3⇔6−2x>0
P
▭(x)=?
16 sty 21:15
Radek:

Ale on może również tak wyglądać ?
16 sty 21:20
Mila:
Radek , to co Ci napisałam obejmuje wszystkie przypadki.
16 sty 21:24
Radek:
Czyli muszę policzyć długości odcinków aby wyznaczyć to pole ?
16 sty 21:27
Mila:
P▭(x)=x*y⇔
P▭(x)=x*(6−2x) i masz funkcję kwadratową, wróć do mojego wpisu 21:02
16 sty 21:30
16 sty 21:33
Mila:
Teraz komentarz i odpowiedź.
16 sty 22:17
Radek:
Ale jeszcze mam pytanie czemu bok ma długość 6−2x ?
16 sty 22:19
Mila:
Jeden bok to współrzedna x−owa, a drugi to współrzędna y−owa punktu P ( albo ich wartości
bewzgledne.)
16 sty 22:28
Radek:
Bo długość jednego boku to np
A=(0,0) B=(0,x)
AB=√x2=x ?
16 sty 22:30
Radek: ?
16 sty 23:07
Mila:
√x2=|x|
Radek, nie komplikuj.
P(x,y)=(1,4)
P=1*4=4
Masz we wzorze (x,6−2x), bo punkt P ślizga się po prostej od punktu A do B.
16 sty 23:12
Mila:
Dobranoc.
16 sty 23:13
Radek:
Dziękuję i dobranoc, jutro jeszcze wrócę do tego zadania.
16 sty 23:13