jerey: przekroj poprzeczny rowu o dlugosci 2 km ma kształt trapezu rownoramiennego o podstawach
dlugosci 10m i 5m oraz wysokosci 3m.
ile kursow musi wykonac ciezarowka z wyladowana po przegi przyczepą o pojemnosci 1000 m3 aby
ten row całkowicie zasypac?
obliczyłem objętośc trapezu jako 2 stozkow i walca i pozniej podzieliłem na 2 zeby uzyskac
objetosc trapezu. znalazłem podobne zadanie i wynik sie zgadza, ale jest liczone pole trapezu.
nie rozumiem dlaczego skoro mowa w zadaniu o pojemności ciezarowki. a pojemnosc i objetosc to
chyba to samo? czy sie myle?
16 sty 20:25
daras: chyba stożkó ściętych ?
tak
16 sty 20:42
dero2005:
Trapez nie ma objętości gdyż jest to figura płaska. Ta figura to będzie graniastosłup prosty o
podstawie trapezu i wysokości 2000 m. Oblicz pole podstawy tego graniastosłupa (pole trapezu)
i pomnóż przez wysokość a następnie podziel przez 1000 (pojemność ciężarówki) wyjdzie ci ilość
kursów
16 sty 20:44
jerey: nie, nie nie 2000m wysokosci. 2km to jest długość rowu. natomiast sam rów ma kształt trapezu o
wymiarach 10x5x3 gdzie 10 i 5 to podstawy a 3 to wysokosc [m] oczywiscie trapez jest
rownoramienny
16 sty 20:48
dero2005:

a = 10 m
b = 5 m
h = 3 m
H = 2000 m
w = 1000 m
3 → pojemnoś samochodu
V = P
p*H = 45000 m
3
16 sty 20:55
jerey: aa sory, zwracam honor.
16 sty 20:56
jerey: ciołek ze mnie, przeciez to proste zadanie teraz dopiero zrozumiałem

dzisiaj jakis
nierozgarniety jestem. dzieki za pomoc w zadankach !
16 sty 21:00
dero2005:
ciężarówka o pojemności 1000 m
3 nie istnieje, gdyż ziemia naładowana na nią ważyłaby około
2 000 ton, nawet na Białorusi takich nie robią (jeszcze)
http://pl.wikipedia.org/wiki/BiełAZ
16 sty 21:02